Het verschil tussen een mentalist en een ordinaire goochelaar

Wat kun je doen met Patty Brard, vier komkommers en een samoeraizwaard? Nou, hilarische televisie maken, bleek zaterdag bij de finale van Wie wordt de nieuwe Uri Geller? De komkommeract was eerder in de wedstrijd voorbijgekomen en werd bij de finale herhaald als het klapstuk van Hayashi, een finalist die bedreven was in de ‘oosterse vechtkoenst’. Naast Hayashi waren de finalisten Ramana (een blonde man met veel kohlpotlood rond zijn ogen), en het duo Rob en Emiel. Zij dongen naar de hoofdprijs: een gebogen theelepeltje, gegoten in perspex.

Ik dacht altijd dat mensen zoals Uri Geller, die veel theelepels verbuigen, illusionisten heetten, of magiërs, maar het blijken ‘mentalisten’ te zijn. Het woord ‘mentaal’ was niet van de lucht tijdens de finale. De studio was ‘een mentale arena’, Rob en Emiel waren ‘een mentaal duo’ en assistente Patty Brard was ‘mentaal uitgeput’. In de finale werd Patty tot het uiterste gedreven; zo moest zij van Hayashi een kaars op haar hoofd zetten die hij dan mentaal zou uitblazen (of iets dergelijks), waarop Patty opmerkte: „Je weet dat alles kan smelten, hè, bij mij.”

Het verschil tussen een mentalist en een ordinaire goochelaar is, zo bleek, eigenlijk niet zo groot, maar een mentalist doet heel oosters en mysterieus bij zijn acts. Zo werden er veel Chinese tekens op muren geprojecteerd tijdens de – simpele – trucs, er werd veelvuldig op gongs geramd en de juryleden moesten steeds aan de ketting van hun dode moeder denken, zodat de mentalisten dat konden gedachtenlezen.

Rob en Emiel hadden het concept van exotisch en mysterieus doen niet helemaal begrepen (anders hadden ze zich wel Robinio en Emilovski genoemd) en deden een paar lollige trucs met kaarten die op een schuurfeest in Dronten niet hadden misstaan. Je zag Uri Geller misprijzend denken ‘This is cruise ship material’, maar ja, die belediging had hij Rob en Emiel al een paar weken eerder toegevoegd, en dit was de finale, dus moest Uri doen alsof Rob en Emiel grote mentalisten waren.

Uiteindelijk won Ramana nadat hij zijn assistentje Nando, ‘een kleine magiër in opleiding’, had laten zweven. Wij, SBS-kijkers, bleven verbaasd achter, met de stille wens om zélf mentalist te worden. Gelukkig was er voor het begin van de show langdurig een waarschuwing in beeld geweest: ‘De trucs in deze show zijn levensgevaarlijk. Alleen goed getrainde, professionele mentalisten kunnen deze uitvoeren. Doe dit thuis nooit na!’

    • Aaf Brandt Corstius