Hapjes, drankjes en gebabbel in de businessclub

In de businessclub van Ajax in de Arena is het duel tegen Willem II snel vergeten. De gesprekken gaan over de toekomst van de club. „We zijn in de maling genomen door Cruijff.”

Als de meeste bezoekers de tribunes van de Arena al hebben verlaten, klinkt toch nog gejuich in het verlaten stadion. De opgewonden kreten worden veroorzaakt door fanatieke achterblijvers die met hun blikken de laatste speler naar de kleedkamer begeleiden. In de ABA (Ajax Business Associates) lounge van de businessclub van Ajax kijkt men elkaar verbaasd aan en wordt het gejoel niet begrepen. Ondertussen komen de drank en eerste hapjes al door. Sommigen hebben hun zoon meegenomen en die constateren op hun mobiele telefoon het heuglijke nieuws dat Roda JC in de 93ste minuut langszij is gekomen tegen PSV.

Zakenmensen vergeten de wedstrijd snel (Ajax won van Willem II met 4-1) en vandaar dat het onderwerp van gesprek in een van de zalen van de Arena in korte tijd overgaat op de bestuurlijke ontwikkelingen binnen de club. Hoe moet het verder nu Johan Cruijff zich weer heeft teruggetrokken op zijn berg in Barcelona? Wat wordt er gedaan met het rapport-Coronel? Wie gaan het nieuwe bestuur vormen? Het zijn vragen die de vijfde colonne van de meest besproken club van Nederland bezighouden.

Een business-seat bij Ajax kost vierduizend euro per jaar en tevens moet een eenmalig bedrag van vijftienduizend euro worden gestort. Er staat geen enkele inbreng tegenover. Die zou kunnen worden vergroot na de recente oprichting van één supportersvereniging, waarvan de ABA, de bijna tachtigduizend leden van de supportersclub SVA, de onafhankelijke AFCA en de bijna veertigduizend seizoenkaarthouders deel uit maken.

„De mensen die de club echt steunen zitten in het stadion”, zegt ABA-voorzitter Klaus Vink, „maar zij hebben geen enkele medezeggenschap. De nieuwe vereniging wil meer inspraak en optreden als overlegorgaan met de leiding van Ajax over alle zaken die supporters raken.”

Velen vinden dit nog niet ver genoeg gaan. In het rapport-Coronel wordt gesteld dat de ledenraad meer op afstand moet functioneren. Het parlement van de club, bestaande uit 24 personen, gekozen door de vergadering van de 470 leden, blijft echter bepalen wie namens de grootaandeelhouder Ajax (lees de amateurvereniging die 73 procent van de aandelen bezit in de NV) in de raad van commissarissen komt te zitten. Daarvoor is een commissie van vier met onder anderen ledenraad-voorzitter Cor van Eijden en oud-bestuurslid Jaap Ellerbroek samengesteld. „Je zou makkelijker lid moeten kunnen worden van Ajax”, vindt onroerend goed belegger Freddy Abraham. Hij komt al 57 jaar bij de Amsterdamse voetbalclub. „Bij Barcelona heb je de ‘Socios’. Daar kan iedereen zich bij aansluiten.” Om lid te worden van Ajax moeten twee mensen je voordragen bij het bestuur of je moet bij de club voetballen dan wel dat gedaan hebben. „Als er een open structuur komt, zou je meer kennis en expertise kunnen binnenhalen. Het lijkt me ook goed als je min of meer meebeslist over een aantal zaken”, vervolgt Abraham.

Theo Heuft, businessclublid en oud-eigenaar van seksclub Yab Yum, is allerminst onder de indruk van de kwaliteiten van de invloedrijke ledenraad. „Het is een oubollig orgaan”, zegt hij met een grote sigaar tussen de vingers. „Zeker voor een beursgenoteerd bedrijf. Die ledenraad is echt een achterhaald verhaal. De een wil niet voor de ander plaatsmaken. Al heeft die meer kwaliteiten. Er zitten mensen in die er zo graag bij willen horen. Ik zou zeggen: maak ze erelid en laat ze verder hun mond houden. Jongeren moeten hun plaatsen innemen.”

Volgens Heuft zit Ajax in een dramatische neergaande spiraal. „We zijn in de maling genomen door Cruijff, die zijn jas aan de kapstok heeft gehangen. Waarom begrijpt niemand. Ik ben ervan overtuigd dat alles bij het oude blijft. Terwijl er juist mensen moeten opstaan die de mouwen opstropen, zoals dat vorig jaar bij Feyenoord is gebeurd.”

Ook Wil Langenberg, voormalig licentiehouder van Umbro in Nederland dat tussen 1989 en 1999 kledingsponsor van Ajax was, vraagt zich af hoe het verder moet zonder Cruijff die het technisch beleid zou structureren. „Er is een groot vacuüm gekomen in gezag”, constateert Langenberg. „Wie wordt nu de baas op technisch gebied? Marco van Basten of technisch directeur Martin van Geel? Ik kijk veel in de keuken bij Chelsea. Daar is maar één man de baas en dat is de manager, ofwel de hoofdtrainer.”

Ook Langenberg heeft zijn twijfels over de wijze waarop het momenteel stuurloze Ajax zich probeert te redden uit de bestuurscrisis. „De verhoudingen zijn wanstaltig. Ajax is de enige club ter wereld waar de grootaandeelhouder een amateurvereniging is. Van de 24 mensen in de ledenraad zijn er twintig niet op de hoogte van wat er gebeurt in de voetbalwereld. Ze zitten zonder visie in dat college. Het zou een toevalstreffer zijn als er nu wel een goede voorzitter wordt gekozen. We hebben in John Jaakke een preses gehad die in vijf jaar geen enkele creativiteit heeft ontplooid.”

    • Erik Oudshoorn