Geweld van Serviërs in noorden Kosovo

Bij de ontruiming van een vorige week door Kosovo-Serviërs bezet gerechtsgebouw in Mitrovica, in Noord-Kosovo, is het vanochtend tot geweld gekomen tussen Serviërs enerzijds en de VN-politie en soldaten van de internationale vredesmacht KFOR anderzijds. Het was het meest omvangrijke geweld sinds Kosovo op 17 februari zijn onafhankelijkheid uitriep.

De Serviërs bezetten vorige week het gerechtsgebouw in Mitrovica – het belangrijkste woongebied van de Kosovo-Serviërs – uit protest tegen de onafhankelijkheid.

De VN-politie ging vanochtend vroeg het bezette gebouw binnen en arresteerde de 53 Serviërs die zich daar bevonden. Een grote menigte Serviërs verzamelde zich tijdens de actie bij het gebouw. De betogers wierpen stenen en vuurwerk en staken auto’s van de VN-politie en KFOR in brand. Er werd ook op de KFOR-soldaten geschoten. De militairen schoten terug met traangasgranaten. Acht soldaten en drie VN-politiemannen werden gewond; volgens andere bronnen vielen onder de VN-agenten 22 gewonden.

De VN-politie kreeg na de rellen opdracht het woongebied van de Serviërs in het noorden van Kosovo te verlaten. De KFOR-soldaten blijven in Mitrovica.

De Serviërs herdenken vandaag de ongeregeldheden van 17 maart 2004, toen het in heel Kosovo tot geweld van Kosovo-Albanezen tegen Serviërs kwam; daarbij vielen negentien doden en werden honderden woningen van Serviërs en een aantal kerken en kloosters in brand gestoken. (Reuters, AP)