En uiteraard heeft een Keniaan gewonnen

De halve marathon wint aan populariteit en de CPC trok een recordaantal deelnemers.

Michel Butter was de beste Nederlander. Hij werd negende achter de Kenianen.

De kopgroep bij de City-Pier-City Loop bestaat uit Kenianen. Foto Roel Rozenburg Den Haag: 15.3.2008 Deelnemers aan de CPC-loop. Kopgroep op de Strandweg bij Scheveningen © foto Roel Rozenburg
De kopgroep bij de City-Pier-City Loop bestaat uit Kenianen. Foto Roel Rozenburg Den Haag: 15.3.2008 Deelnemers aan de CPC-loop. Kopgroep op de Strandweg bij Scheveningen © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Voor sommige hardlopers is de spanning zo groot dat ze gauw nog even een sigaretje opsteken. Vlak voor de start van de City-Pier-City Loop (CPC) hebben zich langs het Malieveld in Den Haag ongeveer 9.500 mensen verzameld voor de halve marathon. Onder hen een aantal Kenianen die bewezen hebben deze afstand binnen het uur te kunnen afleggen. Maar velen lopen vandaag voor het eerst in hun leven 21,1 kilometer. Zo ook Hans van der Mei (38) uit Hoofddorp. Hij vraagt zich af of hij het überhaupt gaat halen en of het hem zal lukken om binnen de twee uur te blijven.

„De halve marathon wint aan populariteit”, zegt Louran van Keulen, adjunct-directeur van de Nederlandse atletiekunie (KNAU). „De marathon is voor veel mensen een wens, maar is lang niet voor iedereen weggelegd. De halve marathon is dan een goede optie.” Dat ook hardlopen in het algemeen steeds populairder wordt, verklaart voor een belangrijk deel het stijgende aantal deelnemers aan de CPC, weet racedirecteur Mario Kadiks. Het deelnemersrecord van vorig jaar is verbeterd. Destijds liepen 22.000 mensen mee op vijf verschillende afstanden, dit jaar waren dat er zeker 24.000.

Maar je zou Kadiks tekortdoen om deze groei alleen aan de ‘loophype’ toe te schrijven. Sinds zijn bedrijf SMC de organisatie van de CPC twee jaar geleden overnam, heeft hij veel lof geoogst. De meest zichtbare ingreep van SMC, dat ook de marathon van Rotterdam organiseert, was de drastische wijziging van het parcours. Sinds vorig jaar wordt niet meer over de Landscheidingsweg bij Wassenaar gelopen, maar dwars door de stad. „Nu lopen mensen echt door Den Haag in plaats van erlangs”, zegt Kadiks. Behalve ‘leuker’ is het nieuwe parcours ook sneller, want windluwer.

Het best denkbare bewijs daarvoor leverde Samuel Wanjiru vorig jaar met een wereldrecord. De Keniaan liep de halve marathon in 58 minuten en 33 seconden, een tijd die nog altijd in de recordboeken staat. Wanjiru zou dit jaar zijn titel komen verdedigen in Den Haag, maar moest wegens hoge koorts afhaken. Omdat er meer afmeldingen waren, werd op het laatste moment nog een aantal lopers aan het deelnemersveld toegevoegd. Onder wie Dennis Ndiso, die vorige week de ‘20 van Alphen’ won, vervolgens terugvloog naar Kenia en binnen een week weer naar Nederland kwam voor de CPC.

De winnaar van deze editie van de CPC kwam – vanzelfsprekend – ook uit het Afrikaanse land, waar de rust weer enigszins lijkt weergekeerd na een lange periode van politieke onrust en geweld. Patrick Makau (23) eiste zaterdag de winst voor zich op met een tijd van één uur en acht seconden. Misschien niet zo’n spectaculaire tijd als vorig jaar, maar wel de op een na snelste tijd ooit bij de CPC. „Een mooie winnaar”, vond racedirecteur Kadiks. „We wisten dat we dit jaar een breder veld hadden dan vorig jaar met Wanjiru, die het eigenlijk helemaal in zijn eentje deed.”

De CPC was ook het toneel van het Nederlands kampioenschap. Dat was een prooi voor Michel Butter, die daarmee zijn derde nationale titel van dit jaar behaalde. De 22-jarige hardloper uit Beverwijk werd eerder Nederlands kampioen op de tien kilometer en de cross. Butter finishte als negende, na acht Kenianen, in een tijd van 1.03.17, een persoonlijk record. Bij de vrouwen won ook een Keniaanse, Pauline Wangui (in een persoonlijk record met 1.09.49). Nederlands kampioene werd de 43-jarige Nadja Wijenberg, in een tijd van 1.16.32.

Even later leverden duizenden andere hardlopers op hun manier een topprestatie. Zoals Paul Meulenmans (42) uit Delft. Na de finish stortte hij neer op de grond, met gebalde vuisten richting de hemel. Weer bij adem toonde hij trots zijn stopwatch: 1.26.43, twee minuten onder zijn persoonlijke record.

Ook bij de deelnemers die ruim een uur later – net voor de tijdslimiet (2,5 uur) – binnenkwamen, was de euforie groot. Hans van der Mei uit Hoofddorp bleek tot zijn eigen verbazing zijn gestelde doelen vrij eenvoudig te hebben gehaald. Hij heeft de halve marathon uitgelopen en dat binnen de twee uur: 1.51 en een beetje. „Het viel eigenlijk wel mee”, zei hij. Gaat hij in de toekomst de hele marathon lopen? „Wie weet, dat is voor mij toch het uiteindelijke doel.”

Misschien kan hij die hele marathon ooit in Den Haag lopen. Racedirecteur Kadiks sluit het niet uit. „Maar daar moeten we heel goed over nadenken. Laten we eerst maar eens zorgen dat de huidige CPC verder groeit. Zowel wat het aantal deelnemers als het publiek betreft zit er nog voldoende rek in dit evenement.”

Maandag zijn er wedstrijden in Utrecht, onder meer een marathon. Kijk op www.jaarbeursutrechtmarathon.nl/2008