een weekeinde vol voetbal

AZ heeft een punt weggesleept bij FC Utrecht. In blessuretijd zorgde invaller Mounir El Hamdaoui voor de 2-2. AZ-trainer Louis van Gaal zorgde in de slotfase voor een opmerkelijk tafereel. Na het doelpunt van Kevin Vandenbergh, waarmee de thuisploeg op 2-1 kwam, zette het publiek massaal het ‘En we zwaaien met z'n allen naar Van Gaal’ in. De trainer liet zich van zijn aardigste kant zien en wuifde enthousiast terug. „Daar had ik even behoefte aan”, verklaarde Van Gaal. Door de slechte resultaten van AZ wordt de trainer regelmatig geconfronteerd met dit fenomeen. „Het begint een heel spektakel te worden. Ik zie het als een waardering voor de persoon Louis van Gaal. Bij andere trainers heb ik het nog nooit gezien.”

Patrick Pothuizen heeft in dienst van NEC het mooiste moment uit zijn carrière beleefd. Hij viel in de 79ste minuut in en hij stapte vlak voor tijd als grote held van NEC het veld af. Met twee doelpunten maakte hij een achterstand van 1-2 tegen Sparta ongedaan. Uiteindelijk won NEC met 4-2. „Dit is het mooiste moment uit mijn loopbaan als voetballer. En dat trainer Mario Been mij dan ook nog een publiekswissel gunde, dat was helemaal een fantastisch gebaar”, zei Pothuizen

Hij moest er op het veld al om lachen en na afloop van het duel met VVV-Venlo (4-1) grijnsde Michael Mols opnieuw. Zijn eerste officiële competitietreffer voor Feyenoord leverde in de Kuip de nodige gesprekstof op. Het doelpunt van de spits, die de bal van dichtbij over de doellijn frommelde, was „mooi van lelijkheid”. „Die treffer gaat de boeken in, hoor. Ik zal de tape opvragen. Zonder gekheid, zo lelijk heb ik nog niet vaak gescoord”, grinnikte Mols.

Een fan van de Argentijnse voetbalclub Velez Sarsfield is zaterdag overleden na rellen met supporters van tegenstander San Lorenzo. De 21-jarige Emanuel Alvarez stierf in het ziekenhuis. Hij was zwaargewond geraakt toen de supportersbus waarin hij zat buiten het stadion van San Lorenzo werd beschoten. Het duel werd tijdens de warming-up om veiligheidsredenen afgelast.

Het voetbalduel in de Spaanse competitie tussen Real Betis en Athletic de Bilbao is gestaakt nadat doelman Armando van Bilbao gewond raakte. Hij werd in de tweede helft getroffen door een fles. Stadionpersoneel heeft de supporter aangehouden. De doelman moest het veld per brancard verlaten. De scheidsrechter besloot daarop de wedstrijd, bij een stand van 2-1 voor Bilbao en nog 18 minuten te spelen, te staken.

Real Madrid kan maar niet winnen bij Deportivo la Coruña. De koploper in de Spaanse competitie sloot het bezoek bij de gevallen topclub af met een nederlaag (0-1). Verdediger Pepe passeerde in de 58ste minuut zijn eigen doelman. De laatste uitzege van Real Madrid tegen Deportivo dateert van 2 november 1991 (0-3). Barcelona heeft de mogelijkheid laten liggen om het gat met de koploper te verkleinen. Zonder Ronaldinho en Lionel Messi kwam de ploeg van Frank Rijkaard gisteravond tweemaal op voorsprong in de uitwedstrijd tegen Almeria (2-2), dat vier minuten voor tijd gelijkmaakte. Real staat zeven punten voor op Barcelona.

De internationale voetbalfederatie FIFA heeft de voetbalbond van Albanië (FSHF) geschorst. Het nationale team, met als bondscoach de Nederlander Arie Haan, kan daarom voorlopig niet deelnemen aan internationale wedstrijden. De ‘hevige inmenging van de politiek’ bij de FSHF wordt door de FIFA als reden gegeven voor de schorsing. Het is nog niet duidelijk of het land kan deelnemen aan de kwalificatieronde voor het WK 2010.

Uitgerekend Energie Cottbus bracht de spanning in de Bundesliga weer enigszins terug. De hekkensluiter verraste voor eigen publiek met een zege op koploper Bayern München (2-0). Hamburger SV, dat Borussia Dortmund versloeg (1-0), verkleinde de achterstand op de lijstaanvoerder tot vijf punten. HSV klom daardoor voor het eerst dit seizoen naar de tweede positie van de ranglijst. Werder Bremen verloor van VfL Wolfsburg (1-0) en zakte naar de vierde plaats.

Glasgow Rangers heeft in Schotland de League Cup veroverd. De ploeg rekende in de finale af met Dundee United. Glasgow Rangers was beter in het nemen van strafschoppen. Na de verlenging stond het 2-2. De reguliere speeltijd werd met 1-1 afgesloten.