Een dag na de ontploffing in Albanees dorpje

De overblijfselen van een fabriek in het dorpje Gerdec, twintig kilometer van de Albanese hoofdstad Tirana. Hevige ontploffingen in een munitiedepot verwoestten zaterdag het dorp en een groot deel van de wijde omgeving. De ontploffingen hielden tot gisteren aan. Er vielen negen doden en meer dan 240 mensen raakten gewond. De explosies sloegen kraters van soms vijftig meter breed en twintig meter diep.

Zo’n 1.500 militairen en politiemensen waren gisteren ter plekke om de rampplek af te schermen, maar konden door de hitte op de plek van het ongeluk en het gevaar van onontploft materiaal nog niet beginnen met zoeken naar overlevenden, aldus de chef-staf van het leger.

In de fabriek werd springlading uit granaathulzen verwijderd. De Albanese premier Sali Berisha zei gisteren dat een Amerikaans bedrijf voor de ontmanteling van munitie in Gerdec verantwoordelijk was. Volgens lokale media huurde het bedrijf ongetrainde werknemers in uit de regio.

Tijdens het stalinistische regime dat het internationaal geïsoleerde Albanië na de oorlog tot 1991 regeerde werden enorme wapenvoorraden aangelegd en militaire installaties gebouwd.

Volgens Berisha is er nu nog zo’n 100.000 ton munitie op voorraad. De laatste jaren is Albanië bezig zijn defensie te moderniseren, met hulp van de NAVO.