Dure Tefaf is opnieuw succesvol

Kunstbeurs Tefaf heeft dit jaar iets meer bezoekers getrokken dan in 2007. De organisatie noemt deze 21-ste editie een van de meest succesvolle. Het schilderij dat vooraf de meeste aandacht trok, een kinderportretje van Vincent van Gogh, bleef echter onverkocht.

De Maastrichtse Tefaf is een van de belangrijkste kunstbeurzen ter wereld. Samen met Art Basel, Art Basel Miami en de Londense Frieze Art Fair geldt Tefaf als een verplicht uitje voor verzamelaars, musea en liefhebbers van antiek en kunst. Dit jaar waren er 30.000 kunstvoorwerpen te zien.

Met 73.245 steeg het bezoek aan de Tefaf met 3,3 procent ten opzichte van 2007 toen de tiendaagse beurs 71.000 mensen trok. Twee jaar geleden waren dat nog 84.000, maar door een verhoging van de entree tot 55 euro is het gelukt de toestroom in te dammen. Tefaf wilde minder drukte en meer kopers dan kijkers. Van de bezoekers kwam driekwart op uitnodiging, volgens de beurs een garantie dat het om potentiële kopers gaat.

Een twintigtal verzamelaars kwam uit China. Ook waren er meer Russen. Zij kopen veel, van oude meesters tot boeken. Verder waren er opvallend veel Brazilianen. „De beurs wordt steeds globaler”, aldus de woordvoerder. Vertegenwoordigers van 165 musea brachten een bezoek, vijftien meer dan vorig jaar.

Enkele belangrijke verkopen zijn die van een gele diamant van 70 karaat voor 7 miljoen euro. Verkocht door de bekende diamantair Grass aan een verder niet geïdentificeerde niet-Europeaan. Ook het schilderij De opoffering van Iphigenia van Jan Steen werd verkocht. De vraagprijs was ongeveer 8 miljoen euro. Dat de Van Gogh, die werd getaxeerd op 30 miljoen euro, nog niet is verkocht, verbaast de woordvoerder van de Tefaf niet. „Er zijn serieuze onderhandelingen gaande en dat is normaal bij zulke bedragen.” Ook de aanbieders van moderne kunst waren tevreden over de verkoop. Haunch of Venison, dat als eerste in Maastricht videokunst liet zien, verkocht dit werk Isolde’s Acension van Bill Viola. De belangrijke galerie, onderdeel van veilinghuis Christie’s, was voor het eerst in Maastricht en komt volgend jaar terug.

Er waren dit jaar 225 vluchten met privévliegtuigen.