‘Dankbaar dat ik weer in de ring sta’

Zaterdag maakte bokster Esther Schouten haar rentree. Haar zege is meer dan een sportieve prestatie.

Een jaar geleden werd bij bokster Esther Schouten (30) lymfeklierkanker ontdekt. Na een zware periode van chemokuren ging zij eind vorig jaar weer in training. Met succes: zaterdag versloeg zij bij haar rentree op een boksgala in het Duitse Maagdenburg de Hongaarse Zsofia Bedo in zes ronden op punten.

Deze overwinning is waarschijnlijk veel meer dan een sterk sportief optreden.

„Zeker. Door deze zege kan ik eindelijk mijn leven weer oppakken. Ik ben dankbaar dat ik weer in de ring kan staan. Want dat is op zichzelf natuurlijk al een prestatie.”

Is er ooit een moment geweest het afgelopen jaar dat je daaraan hebt getwijfeld?

„Getwijfeld niet. Maar toen de arts meldde dat ik kanker had, vroeg ik mij wel af of dat mijn carrière niet zou schaden. Ik had in die tijd net een contract gesloten met een van de grootste bokspromotors ter wereld. Sportief gezien stonden alle lichten op groen. Dan valt zo’n mededeling wel rauw op je dak.”

Hoe heb je je voorbereid op je rentree?

„De afgelopen zeven weken zat ik in trainingskamp in Maagdenburg. Het begin was lichamelijk zwaar, maar langzaam ging ik vooruit. Het moeilijkst waren de medische controles van de boksbond. Als ik lang moest wachten op de uitslag van een MRI-scan of bloedonderzoek, ging ik twijfelen: zou de kanker dan toch weer terug zijn [Schouten is onlangs genezen verklaard]. Op zo’n moment voel je je heel angstig en eenzaam.”

Wat hoop je, sportief gezien, nog te bereiken?

„Ik ga voor de wereldtitel. Maar besef ook dat ik nog niet op dat niveau zit. Iedere partij is er weer één. En met hard knokken kom ik een heel eind, is mijn ervaring.”