Conservatieven Iran winnen verkiezingen zoals verwacht

TEHERAN. Iraanse politici afkomstig van dezelfde factie als president Mahmoud Ahmadinejad zijn volgens voorlopige uitslagen de grote winnaars van de parlementsverkiezingen die gisteren zijn gehouden. Volgens officiële tellingen is 71 procent van de 290 zetels in het parlement voor kandidaten van deze groep. Onafhankelijke kandidaten en aanhangers van de hervormingsgezinde voormalige president Mohammad Khatami kregen 29 procent van de stemmen. Veel bekende figuren uit deze factie waren gediskwalificeerd van deelname. Ze noemen de verkiezingen ”vooraf bepaald” en vragen inzicht in de manier waarop de stemmen worden geteld. Er zijn geen dramatische verandering te verwachten in Irans buitenlandse politiek. Opperste leider ayatollah Ali Khamenei sprak onlangs zijn steun uit voor de manier waarop de regering de nucleaire onderhandelingen met het Westen voert, en de parlementsleden zullen zijn lijn volgen.