Componist/organist Pirenne overleden

DEN BOSCH, 17 MAART. De componist en organist Maurice Pirenne is vrijdag op 79-jarige leeftijd in Den Bosch overleden. Onlangs voltooide hij nog een mis ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan van het bisdom Den Bosch in mei 2009. Pirenne, afkomstig uit Tilburg, studeerde filosofie en theologie aan het toenmalige grootseminarie van het bisdom Den Bosch in Haaren. Tegelijkertijd studeerde hij aan het Tilburgs conservatorium orgel bij de toenmalige organist van de St. Jansbasiliek in Den Bosch, Piet Hörmann. In 1952 werd Pirenne tot priester gewijd, van 1965 tot 1991 leidde hij de schola (koor) van de St. Jan. In 1991 werd hij organist van de basiliek. Pirenne schreef veel liturgische werken geschreven, vooral voor koren. Zo schreef hij missen voor het jubileumjaar 2000 en het Mariajaar 2003. De St. Jansmis, de mis voor het 450-jarig jubileum, die de toen al zieke Pirenne vorige maand presenteerde, is een vierstemmige mis voor gemengd koor.