Citic moet op zoek naar andere partner

Peking is met Bear Stearns op een haar na aan gezichtsverlies ontsnapt. Citic Securities – een van China’s meest vooraanstaande effectenfirma’s, een divisie van het staatsbeleggingsfonds Citic – had vorig jaar ingestemd met een aandelenruil ter waarde van 1 miljard dollar met de Wall Street-firma die binnenkort zal worden opgeslokt door de Amerikaanse bank JP Morgan.

Destijds leek de beslissing geboren uit hoogmoed. De aandelen van Citic werden op de zeepbelachtige markt van Shanghai op zo’n 55 miljard dollar gewaardeerd. De transactie deed velen denken aan soortgelijke deals van Japanse banken eind jaren tachtig, op het hoogtepunt van de zeepbel op de Japanse aandelenmarkt. Maar Citic-topman Dongming Wang heeft geleerd van de mislukte pogingen van Japanse banken om in het buitenland te expanderen. Hij was zo verstandig om de transactie met Bear Stearns bij de eerste tekenen van problemen in de ijskast te zetten. Of hij dat nu bewust heeft gedaan of niet, hij kan er nu mooie sier mee maken.

De andere oorzaak van het uitstel zal de bijtende kritiek zijn geweest op China Investment Corp (CIC) – een ander staatsbeleggingsfonds, met een waarde van 200 miljard dollar – wegens zijn verlieslijdende belegging in de Amerikaanse bedrijvenopkoper Blackstone. De 3 miljard dollar die CIC vorig jaar stak in de beursgang van Blackstone is nu nog slechts de helft daarvan waard. De kritiek die CIC in China zelf heeft moeten ondergaan zal voor Citic reden genoeg zijn geweest om zijn ambities in te perken.

Maar dat betekent nog niet dat Citic Securities zich nu maar eenvoudigweg moet terugtrekken. Het doel van de transactie met Bear Stearns was het verkrijgen van een partnerschap ter versterking van het internationale profiel van de Chinese firma. Citic moet fusieadviezen kunnen geven en aandelen kunnen distribueren in Hongkong – vaardigheden waar zijn cliënten uit China zelf steeds vaker om vragen.

Bear Stearns verkoopt aandelen en adviseert bij fusies en overnames. Maar zelfs al vóór zijn ineenstorting vorige week was de firma een van de mindere goden in Azië. Citic kan nu beter gaan praten met Lehman Brothers of een andere mondiale effectenfirma, die over meer expertise en meer belangen beschikt, en die niet het risico loopt failliet te gaan.

Rob Cox

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.

    • Rob Cox