Cel voor moord op Oekraïense journalist

Kiev. Een rechtbank in Oekraïne heeft drie moordenaars van onderzoeksjournalist Georgi Gongadze vrijdag veroordeeld tot gevangenisstraffen van dertien en twaalf jaar. Gongadze werd in 2000 ontvoerd en twee maanden later onthoofd en begraven in een bos teruggevonden. Gongadze, die 31 jaar was toen hij vermoord werd, had een internetkrant, waarin hij regelmatig berichtte over corruptie in de hoogste kringen. Na zijn dood doken geheime opnames op die belastend materiaal over toenmalig president Koetsjma zouden bevatten. Gongadze`s dood bracht een golf van beschuldigingen tegen Koetsjma teweeg - hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor de moord. De drie veroordeelden, allen voormalig politieagent, zijn berecht voor het uitvoeren van de moord. Wie opdracht gaf tot de moord, is nog steeds niet duidelijk.