Aanslag Islamabad op buitenlanders

Vier FBI-agenten zijn bij een aanslag op een Italiaans restaurant in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zaterdag licht gewond geraakt. Dat maakte een woordvoerder van de FBI gisteren bekend.

Bij de aanslag in de tuin van het bij buitenlanders populaire eethuis kwam een Turkse ontwikkelingswerker om het leven en raakten zeker acht anderen gewond, onder wie een Britse diplomaat en twee Japanse journalisten.

De bomaanslag op het restaurant, een van de weinige horecazaken in Islamabad waar alcohol wordt geschonken, is de eerste in Pakistan sinds 2002 waarbij buitenlanders het doelwit zijn.

Bij een tweede aanslag dit weekeinde, een raketaanval op de woning van een plaatselijke sjeik in Noord-Pakistan, kwamen gisteren zeker zestien mensen om het leven. Het huis van de sjeik Noorullah in Shahnawaz-Kot, niet ver van de Afghaanse grens, zou een basis zijn geweest voor extremisten. Het is niet duidelijk door wie de raketten werden afgeschoten, maar vermoed wordt dat de Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan achter de aanval zitten. Een Amerikaanse woordvoerder kon de luchtaanval niet bevestigen.

De aanslagen kwamen op een politiek gevoelig tijdstip. Vandaag kwam het nieuwe Pakistaanse parlement voor het eerst bijeen. Waarnemers verwachten een confrontatie tussen president Musharraf en de oppositiepartijen de Pakistaanse Volkspartij (PPP) van de vermoorde Benazir Bhutto en de Pakistaanse Moslim Liga (PML-N) van ex-premier Nawaz Sharif.

De PPP en de PML-N, die in februari de verkiezingen wonnen, vormen nu een coalitieregering. Ze willen zo snel mogelijk een einde maken aan het bewind van Musharraf. Tijdens de eerste gezamenlijke persconferentie die de twee partijen vorige week gaven, beloofde Sharif de 63 rechters die Musharraf tijdens de noodtoestand in november vorig jaar ontsloeg, zo snel mogelijk weer te installeren.

De naam van de nieuwe premier, die komt van de PPP, zal later deze week bekend worden gemaakt. (AP, AFP, Reuters)