Vaticaanse balkonscène

De auteur verzeilt met zijn echtgenote in een trattoria in Florence maar geeft zijn nationaliteit niet prijs. De bazin blijkt een vrouw met ervaring.

De internationale trein naar Italië glijdt bij de Zwitserse grens de nacht in. We zijn op weg naar Florence, waar we de paasdagen willen doorbrengen. In Milaan missen we de aansluiting. We nemen de eerste de beste trein die ook naar Florence gaat. Dat mag niet zomaar. Bij de kaartjescontrole komt het ons duur te staan.

De oude binnenstad van Florence stroomt in de stralende lentezon vol met buitenlanders. Bij de Santa Maria del Fiore loopt een groep Japanners achter een vlaggetje aan.

Op de Ponte Vecchio, de beroemde brug met de goudwinkeltjes, staan landgenoten met ‘middeleeuwse’ mutsen op. Ze scanderen ‘Hallekiederstjie’, hun Italiaanse versie van ‘Hallekidee’. We besluiten vandaag de cultuur de cultuur te laten. De fresco’s van Masaccio en Giotto komen morgen aan de beurt.

Mede dankzij een gratis wijnproeverij waarin we verzeild zijn geraakt, verkeren we in een opperbeste stemming. We beginnen trek te krijgen en kijken uit naar een restaurantje waar je lekker en vooral ook goedkoop kunt eten, want we willen die boete van de trein terugverdienen.

In een achterafstraatje ontdekken we een intieme trattoria. Het eethuisje wordt gerund door een struise signora, een blondine zoals je wel meer ziet in Toscane. Ze begroet ons in het Engels en vraagt waar we vandaan komen. Gerarda antwoordt in haar beste Italiaans dat ze daar naar mag raden.

De uitbaatster maakt er een spelletje van. Ze neemt de bestelling op in het Frans, schenkt de wijn in met een Spaanse toelichting en wenst ons Guten Appetit als ze het voorgerecht op tafel zet.

Ik hef het glas en wens haar Buona Pasqua! „Di espressione Italiana” voeg ik er nadrukkelijk aan toe. Dat heeft ze meer gehoord. „Che cosa si dice di espressione Greca?” lacht ze: hoe zeg je dat in het Grieks? Ze zou zelf Grieks kunnen zijn. Ze heeft wel wat weg van de jonge Melina Mercouri. „Cristós anésti!” antwoord ik zonder aarzelen.

Ik weet precies wat ik zeggen moet. Ik heb goed naar de vorige paus geluisterd. Ik ken zijn paaswensen op mijn duimpje. Jaar in jaar uit zat ik gefascineerd voor de televisie als hij vanaf het Sint Pietersplein zijn urbi et orbi uitsprak: de zegen voor de stad Rome en de wereld – met als vaste prik „Di espressione Olandese, gezeggende paasfee, bedank voor die bloeme.”

In de loop der jaren nestelde zich de ene na de andere buitenlandse paaswens in mijn geheugen.

Onze gastvrouw kan mijn nagespeelde Vaticaanse balkonscène wel waarderen. Ze daagt me uit.

„Di espressione Portoghese?”

„Muito boas Festas!” repliceer ik.

„Di espressione Polacca?”

„Wesolégo Alleluja!”

Ik krijg een open doekje van de gasten van het eethuis. Iedereen wil een duit in het zakje doen. „Di espressione Russa?” „Kristós vosskrièsse!” Arabisch? Ik weet het. Hongaars? Geen punt. Vietnamees? Kleine moeite.

Nu gelooft zelfs Gerarda het niet meer. De wensen van de heilige vader voor China en Japan heb ik als uitsmijter bewaard. „Fu Hua Ju Que!” roep ik met wijd uitgespreide armen, gevolgd door „Cristo no ayomigaeri, omedetoh gozaimasu!” Het applaus davert over de tafels.

Maar met de bewondering van onze gastvrouw is het gedaan als ik even later met mijn vinger de rekening naloop. „Amai, ge zijt Ollanders, nondedju!” zegt ze uit de grond van haar hart.

    • Otto Holzhaus