Turkse justitie wil verbod AK-partij

De hoogste openbare aanklager in Turkije wil de regeringspartij AK verbieden. De activiteiten van de islamitische AK-partij druisen volgens hem in tegen de scheiding van staat en religie in de Turkse grondwet.

Procureur-generaal Abdurrahman Yalçinkaya diende zijn aanklacht gisteren in bij het Constitutionele Hof, de hoogste rechterlijke instantie in Turkije.

Yalçinkaya zei ook te zullen eisen dat 71 kopstukken van de AK-partij, onder wie president Abdullah Gül en premier Tayyip Erdogan, gedurende vijf jaar van politieke ambten worden uitgesloten. Er is volgens hem voldoende bewijs dat de AK-partij de seculiere Turkse grondwet schendt.

De aanklacht verscherpt de toch al gespannen verhouding tussen de AK-partij en het seculiere establishment dat stevige wortels heeft in justitie en leger. Deze voorstanders van een seculiere staat verwijten de regeringspartij te streven naar een geleidelijke islamisering van Turkije. De AK-partij weerspraakt dat.

In een eerste reactie toonde de AKP-leiding, bijeengeroepen door premier Erdogan, zich geschokt over de stap van de procureur-generaal. President Gül, op bezoek in Senegal, wees op de grote meerderheid van zijn partij in het parlement. Hij waarschuwde voor mogelijke gevolgen: „We moeten ons bewust zijn over wat Turkije erbij wint en wat Turkije erbij verliest.”

De AK-partij bracht bij de parlementsverkiezingen eind vorig jaar het seculiere kamp een zware nederlaag toe. Vrijwel onmiddellijk daarna nam de AK-partij het initiatief tot opheffing van het verbod op het dragen de hoofddoek op Turkse universiteiten.

Vorige maand haalde dit voorstel met steun van de nationalistische MHP-partij in het parlement de tweederde meerderheid die vereist is voor herziening van de grondwet. Daarmee sneuvelde een van de pijlers onder het Turkse secularisme. Tegen deze ingreep heeft de seculiere CHP-partij bezwaar aangetekend, eveneens bij het Constitutionele Hof.

Tien jaar geleden verbood het Constitutionele Hof de toen regerende Welvaartspartij wegens haar islamitische agenda. (AFP, AP, Reuters)