Ter Horst bezorgd over ‘korte lontjes’

De manier waarop de onderhandelingen over de politie-cao zijn verlopen zijn symptomatisch voor de „maatschappelijke verruwing” in Nederland. Dat zegt minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) vandaag in een interview met deze krant. De minister zegt dat de gang van zaken rond de onderhandelingen, die deze week definitief werden afgebroken, haar hebben aangegrepen. „De politie is toch een heel loyale organisatie, waar gezagstrouw en burgerschap in de genen zit, of zou moeten zitten. Als dan ook daar korte lontjes blijken te zijn en allerlei woede de kop op steekt, ook tegen mij persoonlijk, dan heb ik daar echt zorgen om.”

Ter Horst noemt de verruwing van het maatschappelijk debat een „groot probleem” dat de sociale cohesie van Nederland bedreigt. „Voor je het weet ontploft het. Het raakt aan de kern van ons samenzijn, dit leidt juist tot vijandschap en het uit elkaar drijven van mensen.” Ook de manier waarop de PVV van Geert Wilders politiek bedrijft, is volgens haar schadelijk voor de verhoudingen. „Je mag als Kamerlid niet de vlam in de pan laten slaan”, aldus Ter Horst. Volgens de minister zijn beide symptomen van een maatschappelijke verruwing. „Al die mensen die elkaar maar voor het minste of geringste de huid vol schelden. (..)Ik wil oproepen om de beschaving die in Nederland toch altijd diep geworteld is geweest overeind te houden, anders wordt het een soort Wild West.”

Zaterdag & cetera: pagina 6

    • Derk Stokmans
    • Joost Oranje