Sloop Ganzendijk definitief van de baan

De afbraak van het Oost-Groningse buurtschap Ganzedijk is definitief van de baan. De Groningse gedeputeerde Marc Calon (PvdA) bezocht gistermiddag hoogstpersoonlijk enkele leden van het actiecomité „Ganzedijk Blijft.” Hij bood ook mede namens woningcorporatie Acantus en de gemeente Reiderland zijn excuses aan voor de „onrust” die het omstreden onderzoeksrapport van KAW had veroorzaakt. Daarin stond dat sloop de beste optie was om verdere verpaupering en leegstand in het gehucht tegen te gaan.

Wethouder Ruud Hietbrink (PvdA) van Reiderland, die deze week overigens opstapte, vond dat de grond moest worden teruggegeven aan de natuur. De bewoners waren verbijsterd en keerden zich fel tegen de sloopplannen, die landelijk nieuws werden.

Calon liet gisteren door een speciale koerier een brief bezorgen bij alle bewoners. Daarin stond onder meer: „Wij willen graag de onrust wegnemen, zodat u het gevoel hebt vooruit te kunnen en echt aan de slag kunt met en in uw eigen dorp.” Afgesproken is dat het actiecomité voor de zomer zelf een alternatief plan opstelt. Zij krijgen hierbij professionele ondersteuning. Calon heeft beloofd geregeld contact te hebben met de bewoners.

Het alternatieve plan maakt deel uit van het eindplan, waarover de gemeente Reiderland een definitief besluit neemt. Henny van Altena van „Ganzedijk blijft” is dolblij. „Hier hebben we voor gestreden. De sloop is van tafel.”

In Nieuweschans vindt deze zaterdag een benefietconcert plaats voor het actiecomité.