Schnitzelalarm

De Kanteneer, Rijksweg 2, Heel, 0475- 453 520, www.kanteneer.nlEten Gastvrijheid Entourage

De doorstroming stokt op de nieuwe A73 bij Roermond. Gelukkig bestaat de oude Napoleontische route nog. Zonder tunnelalarm en andere innovatieve ongemakken. Ter hoogte van Heel afficheert hotel-restaurant De Kanteneer langs de weg ‘schnitzels als deurmatten’. Schnitzelalarm! Wie kan die verleiding weerstaan? Ik niet.

Het interieur van de pleisterplaats toont aan dat actueel zijn een kwestie van volhouden is. Was een donkerbruine lambrisering een paar jaar geleden nog hopeloos gedateerd, nu meet de kleurstelling van De Kanteneer zich met die van de chicste designrestaurants in de wereldsteden. En het zal slechts een kwestie van tijd zijn dat we ook daar de bierpullen aan het plafond mogen bewonderen.

De hang naar het vertrouwde manifesteert zich in het gastronomische aanbod, zoals een varkenshaasje in armagnacroomsaus en een garnalencocktail. Mijn tafelgenoot – met snor, qua gezichtsbeharing dit seizoen ook weer helemaal up-to-date – gaat overstag voor oma’s boerengroentesoep met balletjes. Al zal Knorr meer in deze soep te brokkelen hebben gehad dan oma. Maar mijn tafelgenoot prijst de nostalgische kruiding die hem aan de onovertroffen soep van zijn tante doet denken.

Mijn hoop op heimelijke genoegens met een garnalencocktail wordt beschaamd. De roze garnalen uit de diepvries smaken nergens naar en de cocktailsaus is niet wat een cocktailsaus behoort te zijn. Jammer, maar we komen voor de schnitzels als deurmatten, met de rolmaat in de aanslag.

De aparte schnitzelkaart toont een fraai staaltje menutechniek. Een rechttoe-rechtaan schnitzel krijgt met piccalillysaus de naam ‘Born in the USA’, met Russische mosterdsaus ‘Back to the USSR’, met uien en Provençaalse kruiden ‘Viva la France’ en zo prijken er zestien verschillende schnitzels op de kaart. Alle schnitzels vergen 8,50 euro.

Het vlees van de klassieke Wienerschnitzel is mooi dun uitgerold en het korstje is zoals het hoort, goudbruin en krokant. Het schijfje citroen ontbreekt niet. Bij het garnituur heeft de groothandel een handje geholpen met een groentemix. Onze standaardschnitzel weegt een kwart pond en meet 24 cm. De grote eter kan er ook een van een pond bestellen, die moet dan wel kamerbreed zijn.