Ravage door tumorcellen

Bekijk de andere 21 winnende foto’s op images.wellcome.ac.uk

De vernietigende kracht van een borstkankertumor is te zien op deze foto, gemaakt met de elektronenmicroscoop. Menselijke borstkankercellen, blauw-roze ingekleurd, drukken zich al groeiend naar buiten. Gezonde cellen, in geel, zijn daarbij beschadigd geraakt en hebben zichzelf vernietigd. De voortwoekerende tumorcellen zijn bedekt met hun resten. De foto, van Annie Cavanagh en Dave McCarthy, won deze week een Wellcome Image Award, een jaarlijkse biomedische fotoprijs. Cavanagh is hoofd van de multimedia-afdeling van de farmaciefaculteit van de University of London en bewerkt veel elektronenmicroscopische foto’s van kankercellen voor onderzoek. Ze vertelt aan de telefoon dat zo’n tafereel met in de verdrukking geraakte cellen ongebruikelijk is: “Zo heb ik het nog maar één keer eerder gezien, maar dan in levercellen. Meestal zie je gewoon nette, losse kankercellen. Het komt denk ik doordat dit een oudere celcultuur was.” [HvS]

Bekijk de andere 21 winnende foto’s op images.wellcome.ac.uk