Pompoenzaden

Na het maken van heerlijke pompoensoep vroeg ik me af of pompoenpitten geroosterd moeten worden alvorens ik ze in brood verwerk? Tot nu toe gebruik ik daar geroosterde pitten voor, maar ik heb het gevoel dat dat niet nodig is. De vervolgvraag: hoe rooster je pompoenpitten?

Ronald

Het heeft iets onlogisch, iets decadents zelfs. Pompoensoep maken en die glanzende crèmewitte pompoenzaden weggooien, om vervolgens een duur zakje groene pitten te kopen voor in het brood dat je erbij wilt eten. Althans, dat dacht ik tot voor kort. Sinds ik naar aanleiding van uw vraag geprobeerd heb pompoenzaden te pellen, weet ik dat het hier slechts schijnbare onlogica betreft. En dat wie de tijd heeft om zaadje voor zaadje te kraken, te peuteren en te poeren tot hij een minuscuul en gehavend donkergroen pitje overheeft pas echt decadent bezig is. Niet aan beginnen zou ik zeggen. Maar voor de eigenwijzen onder u toch enkele wenken. Gebruik de zaden van een grote, en bovendien rijpe pompoen. Laat ze, uitgestrooid op een bord, een dag drogen in de vensterbank. Roosteren is in dit stadium niet nodig (dat doet u pas vlak voor u ze aan een gerecht toevoegt: even omschuddend bakken in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren). Kraak de zaden en pel het harde hulsje voorzichtig van het groene pitje af. In Mediterrane landen worden de zaden trouwens voor het drogen omgeschud met zout, en later tussen de tanden gekraakt als een vorm van slow snacking. Kijk, daar zult u mij niet over horen. Dat zouden Hollandse chipspubers ook eens moeten proberen.

Kaas voor ovenschotel

Welke Nederlandse kaas is geschikt om geraspt, al dan niet gemengd met broodkruim, over een ovenschotel te strooien? Ik bedoel een kaassoort die niet draderig wordt.

Johanna Hoff

Voor een krokant kaaskorstje op ovenschotels heeft u minimaal een extra belegen, liefst zelfs een oude kaas nodig. Jongere kazen bevatten te veel vocht en geven een draderig resultaat. Ook lekker, maar minder krokant. Welke oude kaas u het beste kunt kiezen – Goudse, Edammer of schapenkaas bijvoorbeeld – is een kwestie van smaak. Vooruit, een tip dan: oude komijnenkaas op een visschotel.

Keukenkwesties naar: vreugdenhil@nrc.nl
    • Janneke Vreugdenhil