Politie in Zimbabwe duldt geen winst van oppositie

Twee weken voor de parlements- en presidentsverkiezingen in Zimbabwe hebben politie en leger laten weten geen overwinning van oppositiegroeperingen te dulden.

„Ik zal niet toestaan dat harlekijnen van de Britten of de Amerikanen hier de macht overnemen”, waarschuwde het hoofd van politie op een bijeenkomst van politieagenten. Hij is de derde hooggeplaatste veiligheidsfunctionaris die zich openlijk opstelt achter president Mugabe.

Eerder zei het hoofd van de strijdkrachten in een krant niet voor een oppositieleider te zullen salueren. Het hoofd van de gevangenissen gaf deze maand al zijn cipiers de opdracht voor de partij van president Mugabe te stemmen. Volgens mensenrechtenadvocaten zijn veel militaire leiders op verlof gestuurd zodat ze op het platteland campagne kunnen voeren voor Mugabe.

Na 28 jaar aan de macht moet Mugabe’s regeringspartij Zanu-PF het op 29 maart niet alleen opnemen tegen oppositiepartij MDC, maar ook tegen voormalig minister Simba Makoni die nu als onafhankelijk kandidaat zijn oude partij probeert op te splitsen. Een aantal vooraanstaande partijveteranen is overgestapt naar Makoni, onder wie een gepensioneerde legergeneraal die veel invloed zou hebben binnen de strijdkrachten.

President Mugabe beloofde zijn ambtenaren, inclusief politiemensen en soldaten, kort voor de verkiezingen een fikse salarisverhoging. Hij betaalt die salarissen door geld bij te drukken. Inflatie in Zimbabwe is nu opgelopen tot 100.000 procent. Vorige week deelde de president ook tractoren en machines uit aan lokale dorpshoofden, ministers en bevriende zakenmensen. Volgens een mediawaakhond schonk de staatstelevisie ZBC minstens twintig maal zoveel aandacht aan Mugabe als aan oppositieleider Morgan Tsvangirai of Simba Makoni.

Er zijn dit keer minder meldingen van geweld tegen oppositieaanhangers. Precies een jaar geleden klaagden oppositie en mensenrechtengroeperingen over honderden arrestaties en mishandelingen in de politiebureaus in de grote steden, de broedplaats van de oppositie. Toen werd ook oppositieleider Tsvangirai door de politie in elkaar geslagen.

Met de verkiezingswaarnemers van Afrikaanse en andere ‘bevriende landen’ in aantocht, doet de politie het nu rustiger aan. De regering liet vorige week weten geen verkiezingswaarnemers uit de Europese Unie en de Verenigde Staten toe te laten vanwege hun bevooroordeelde blik op Zimbabwe.