Pakistaan beraamde aanslag in Europa

De 26-jarige Pakistaan die donderdagnacht in Breda is aangehouden op verdenking van plannen voor terroristische activiteiten, was niet van plan een aanslag te plegen in Nederland. Dat heeft minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) vrijdag gezegd.

De Pakistaan, aangehouden door de Dienst Nationale Recherche, zou elders in West-Europa een aanslag hebben voorbereid. Hij zou behoren tot een internationaal terroristisch netwerk, aldus een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Dat netwerk heeft eerder wel voorbereidingen getroffen voor een zelfmoordaanslag in Barcelona.

Die aanslag zou zijn gericht op aanhangers van de vermoorde Pakistaanse oppositieleidster Benazir Bhutto. De verdachten komen uit de kringen van de moordenaars van Bhutto, meldden Spaanse media.

Volgens de Spaanse autoriteiten zijn voorbereidingen voor de geplande aanslag in Barcelona na een aantal aanhoudingen in januari verstoord. De Spanjaarden vermoeden dat de terroristische organisatie ook aanslagen wilde plegen in Frankrijk, Portugal, Duitsland en Groot-Brittannië.