Overige Films

Josie and the Pussycats (Harry Elfont & Deborah Kaplan, 2001, VS). Poging tot satirische (?) komedie over prefab meisjesband van wie de liedjes verborgen commerciële boodschappen bevatten. RTL 4, 14.15-16.00u.

Strangers on a Train (Alfred Hitchcock, 1951, VS). Uitstekende Hitchcock, naar roman van Patricia Highsmith, waarin psychopaat Robert Walker aan tenniskampioen Farley Granger een ruilmoord opdringt. BBC 2, 15.00-16.40u., zwart-wit.

Pooh’s Heffalump Movie/Poeh’s lollifanten film (Frank Nissen, 2005, VS). Na Teigetje en Knorretje heeft nu ook de Klontemiggel een eigen Poehfilm, hoewel dit personage in de boeken van Milne niet te zien is – het is het onbekende wezen waar Poeh en Knorretje een val voor zetten. De klontemiggel uit de Nederlandse vertaling is in de film een ‘lollifant’ geworden, wat veel minder akelig klinkt, maar misschien beter bij de bedoeling van Milne past – het Engelse heffalump (have a lump: met bult) is een verbastering van ‘elephant’. Net 5, 18.20-19.35u.

Good Advice (Steve Rash, 2001, VS). Goedkope komedie levert poor man’s variaties op het thema van What Women Want. Aan lager wal geraakte yuppie Charlie Sheen wordt gedwongen de baan van zijn leeghoofdige vriendin over te nemen en maakt furore met het schrijven van een Lieve Lita-rubriek in een damesblad. Veronica, 20.10-22.00u.

The Love Letter (Peter Chan, 1999, VS). Simpele romantische komedie rond ongeadresseerde liefdesbrief in kustplaatsje. Met Kate Capshaw als alleenstaande moeder annex boekenverkoopster. RTL8, 20.25-22.00u.

Who Is Cletis Tout? (Chris Ver Wiel, 2001, VS/Canada). Labyrintische misdaadkomedie net als in The Usual Suspects een personage een geschiedenis laat navertellen in al dan niet waarheidsgetrouwe flashbacks. Onder bedreiging van het pistool van de uiterst cinefiele huurmoordenaar Tim Allen verhaalt Christian Slater over een juwelenroof, zijn ontsnapping uit de gevangenis, een verborgen buit én het feit dat hij niet Cletis Tout heet, de man naar wie de huurmoordenaar op zoek is. Met Richard Dreyfuss als juwelendief en Portia De Rossi als diens dochter. MTV, 22.00-23.50u.

Ik ook van jou (Ruud van Hemert, 2001, Nederland). Succesrijke verfilming van Ronald Gipharts debuutroman uit 1992 knipoogt volop naar Turks fruit. Aankomend schrijver Antonie Kamerling denkt terug aan relatie vol geweldige seks en gepassioneerde ruzies met mooi, hysterisch, suïcidaal meisje Angela Schijf. Schijf is prijzenswaardig, de voice-over van Kamerling dodelijk. RTL 5, 22.10-23.55u.

Last Man Standing (Walter Hill, 1996, VS). Na Sergio Leone’s Fistful of Dollars (met Eastwood) de tweede remake van Kurosawa’s samoerai-epos Yojimbo (1961). Speelt aan de Texaanse grens ten tijde van de Drooglegging en gangsteroorlogen. Hired gun Bruce Willis rekent in zijn eentje, met twee pistolen, af met het gespuis. Volop clichés, maar de art direction is onberispelijk. Ook met Christopher Walken, Bruce Dern. RTL 7, 22.25-0.30u.

In the Bedroom (Todd Field, 2001, VS). Veelvuldig bejubeld regiedebuut van Field springt nogal plechtstatig om met de rouwgevoelens van het middenklassegezin van Tom Wilkinson en Sissy Spacek. Ook met Marisa Tomei, als minnares met jaloerse ex. België 2, 23.45-1.50u.

Disturbing Behavior (David Nutter, 1998, VS/Australië). Sinister hervormingsprogramma maakt van leerlingen voorbeeldige adolescenten in high school-gegriezel van de lopende band. Net 5, 0.15-1.40u.

The Fabulous Baker Boys (Steve Kloves, 1989, VS). Prachtig-weemoedig, tot in de kleinste details beheerst groepsportret van twee broers annex loungepianisten (Jeff en Beau Bridges) en hun nieuwe zangeres (Michelle Pfeiffer), wier brille onverwachts de zon laat schijnen in vergooide levens. BBC 2, 0.55-2.45u.