Model in de Seine

Katoucha Niane (FILES) - Photo taken on October 18, 1992, shows Guinean model Katoucha Niane during the 1993 Ready-to-wear Spring /Summer collection fashion show in Paris. French authorities have opened an investigation into the disappearance of former model Katoucha Niame, who has been missing since the beginning of February 2008. A body that could be the one of Niame has been found on February 28, 2008, in the River Seine in Boulogne-Billancourt near Paris , French police said today. AFP PHOTO PIERRE GUILLAUD AFP

Wie: Katoucha Niane (1960) Afrikaans topmodel in de jaren tachtig. Kwam op haar zeventiende naar Parijs om model te worden. Was toen al getrouwd en had een kind.

Waarom:Vorige week viste de Franse politie haar lichaam uit de Seine. Verdween op weg naar haar woonboot. Werd al een maand vermist.

Hoe: Politie houdt het op een ongeluk. Mogelijk was ze licht onder invloed en gleed ze uit.

Beroemd: Liep begin jaren tachtig shows voor Paco Rabanne, Thierry Mugler en Azzedine Alaïa. Hoorde thuis in rijtje supermodellen.

Bijnaam: The Peul Princess; De Peul, of Fulbe, is een West-Afrikaans nomadenvolk.

Muze: Was favoriet van Yves Saint Laurent. „Ze was net een tekening van Yves Saint Laurent: een trots hoofd op een lange nek, heel slank maar met sterke schouders, gemaakt voor haute couture”, aldus Domique Deroche van YSL.

Trendsetter: Was in haar tijd een van de eerste donkere modellen na Pat Cleveland, tegelijk met Iman, Veronica Webb en Waris Dirie. Dirie, inmiddels ambassadrice voor de VN was overigens vorige week drie dagen ‘verdwenen’ in Brussel. Onduidelijk is, of ze nou ontvoerd of verdwaald was.

Bijzonder: Dat zijn donkere modellen nog steeds. Ook de afgelopen shows waren er weinig getinte meisjes. Supermodel Naomi Campbell klaagt hier regelmatig over. Zij verwijt de modewereld racisme.

Modepopje: Nee, Katoucha stopte op haar 34ste. Liep in 2002 nog wel mee in de show ter ere van het grootse afscheid van Yves Saint Laurent.

En dan: Doet in 2005 mee aan Franse tv-show Top Model. Begint modehuis in Dakar en verschaft zo 50 mensen werk. Organiseert daar vervolgens jaarlijks een modellenwedstrijd, Ebene Top Model, gericht op het ontdekken van Afrikaans modellentalent.

Boek: Publiceerde vorig jaar haar autobiografie Dans Ma Chair (‘In mijn vlees’). Ze onthult daarin een traumatisch geheim uit haar jeugd in Guinee: haar besnijdenis. Shows lopen was een soort wraak op de afschuwelijke ervaring van haar besnijdenis als 9-jarige. Moeder zei: ‘Kom, we gaan naar de bioscoop.’

Actie: Richtte de actiegroep KPLCE op en voerde strijd tegen de besnijdenissen in Afrika. Trok rond in Senegalese dorpen om vrouwen te ontraden elkaar genitaal te verminken.