Liefhebber Jans gunt aanvallend Heerenveen de zege

FC Groningen0sc Heerenveen1

Ruststand 0-0. 85. Sulejmani 0-1. Scheidsrechter: Wegereef. Toeschouwers: 19.719.

De verliezende trainer Ron Jans was teleurgesteld maar vond het uiteindelijk ook wel mooi dat het aanvallende voetbal van zijn collega Gertjan Verbeek werd beloond. En zo eindigde de ‘broederstrijd’ in het noorden tussen FC Groningen en sc Heerenveen met een compliment, een stevige handdruk en een welgemeend „succes, volgende week.”

De verwachtingen waren hoog gespannen voor de noordelijke derby tussen de nummer drie en de nummer zes uit de eredivisie. Groningen en Heerenveen hebben zich onder Jans en Verbeek stabiel in de subtop genesteld en strijden volop mee om de plaatsen twee tot vijf, die recht geven op deelname aan de play-offs voor een ticket in de voorronde van de Champions League.

Beide trainers prediken aanvallend voetbal, maar dan wel op hun eigen manier. Groningen moet het vooral hebben van Sturm und Drang, pressie op de tegenstander en ouderwets knokvoetbal als het moet. Heerenveen daarentegen moet het hebben van de vloeiende combinaties, snelle balcirculatie en de technische vaardigheden van zijn spelers.

Het was dan ook geen toeval dat net op het moment dat Groningen gisteravond was moegestreden Heerenveen met technisch meesterschap de Euroborg in rouw dompelde. Verbeek had net verdediger Gianni Zuiverloon naar de kant gehaald voor de jonge Braziliaanse aanvaller Paolo Henrique in een poging alles op alles te zetten. Henrique, die bij zijn debuut voor Heerenveen uit bij NAC al twee keer had gescoord, stuurde met een mooie steekpass linkerspits Miralem Sulejmani weg. Oog in oog met Groningen-doelman Brian van Loo bleef de nog geen twintigjarige Serviër kalm en besliste de wedstrijd met een mooi lobje. Met nog vijf minuten te spelen kon Groningen de eerste thuisnederlaag tegen Heerenveen in de Euroborg niet meer ongedaan maken.

„Jammer dat dom balverlies aan de oorsprong lag van het doelpunt. Maar ze maken het wel heel mooi af, en het is ook mooi als een aanvallende instelling wordt beloond”, sprak Jans sportief. Hij had zijn team, dat tal van basisspelers als spits Marcus Berg moest missen, in de eerste helft zien zwoegen. Groningen gaf niet al te veel kansen weg, maar ontsnapte toen Christian Grindheim van ver tegen de paal trapte, en Roy Beerens na een goede actie van Sulejmani de bal nipt voorlangs schoof.

In de tweede helft had Groningen de wedstrijd beter onder controle en belette het Heerenveen om te voetballen. Echt goed of mooi was het zelden, maar de inzet maakte veel goed. Zelfs na de 0-1 hervond Groningen nog een keer de kracht om naar voor te trekken, maar de mooie kopbal van de mee opgerukte Gibril Sankoh werd door Rob van Dijk kundig tot hoekschop verwerkt.

Een gelijkspel zou ook een beloning voor aanvallende intenties zijn geweest, maar de liefhebber Jans was zo eerlijk zijn meerdere in Verbeek te erkennen. Jans hoopt dat hij volgende week tegen PSV wat spelers ziet terugkeren uit de ziekenboeg, al deden jongeren als de Argentijn Matias Cahais en de Macedonische aanvaller Tim Matavz het niet onaardig.

Het zit de trainer toch niet mee. Hij zag tijdens de winterstop ook al bepalende basisspelers als Rasmus Lindgren, Bruno Silva en Erik Nevland vertrekken – het lot van de beter voetballende subtopper die wordt leeggekocht door rijkere clubs met een minder attent scoutingsapparaat. Heerenveen weet dat al jaren.

Jans, sinds november 2002 aan het werk bij Groningen, en daarmee de langst zittende trainer in de eredivisie, heeft voorlopig nog een toekomst in de Euroborg. Voor Verbeek, goed op weg om Heerenveen opnieuw met mooi spel naar Europees voetbal te leiden, is vanaf volgend seizoen geen plaats meer in het Abe Lenstra stadion. Hij wordt hoogstwaarschijnlijk vervangen door de Noor Trond Sollied, de coach van het Belgische AA Gent. Dat wordt wennen, want Sollied is een heel tactische coach, allerminst een liefhebber van de frivole aanval. Hij perst zijn spelers liever in een tactisch keurslijf vol vastgelegde looplijnen. Ooit schold hij bij Gent een scorende verdediger de huid vol, want volgens de uitgezette tactiek had die verdediger nooit in een scorende positie mogen komen. Gent won met 1-0, maar Sollied bromde. Dat wordt even wennen volgend jaar voor de aanhang en spelers van het aanvallende Heerenveen.

    • Dirk Vandenberghe