Levenslang?

FIFA-voorzitter Sepp Blatter wil voetballers die een tegenstander opzettelijk blesseren met een gemene tackle, levenslang schorsen. Gepaste straf?

Sepp Blatter, voorzitter wereldvoetbalbond FIFA, vorige week in Engelse krant The Times, naar aanleiding van aanslag op Arsenal-spits Eduardo: „De smerige tackle is een van de belangrijkste problemen in het hedendaagse voetbal. Spelers die ze bewust maken, horen niet thuis in deze sport. De druk op de trainer om te winnen is zo groot dat hij zijn spelers aanspoort om ten koste van alles voor de winst te gaan.”

Foppe de Haan, bondscoach Jong Oranje: „Druk op trainers? Dat is geroep van buiten. Om dat te beoordelen moet je in de kleedkamer staan. Levenslang schorsen is heel drastisch. Je krijgt altijd de discussie over wat opzet is. De bewijslast is heel moeilijk. Bij een doelbewuste overtreding is het een optie een speler net zolang te schorsen als zijn tegenstander geblesseerd is. Om zware overtredingen als een tackle of sliding van achteren uit te bannen, moeten scheidsrechters sneller rood trekken. Gemiddeld worden te veel gele kaarten gegeven en te weinig rode. Vaak worden zware overtredingen met de mantel der liefde bedekt. Die mogen hard bestraft worden, zeker bij recidivisten. Topvoetbal is niet harder geworden. Het tempo is hoger, de kans op ongelukken groter.”

Silvio Diliberto, voormalig verdediger Sparta en Roda JC: „Levenslang schorsen is overdreven. Vaak denkt de speler in kwestie: ‘Mijn hemel, wat heb ik gedaan.’ Een ‘zaag’ van achteren mag flink bestraft worden. De verhouding tussen de ernst van een overtreding en de lengte van de schorsing klopt vaak niet. Het lijkt of scheidsrechters opmerkingen van spelers over een beslissing erger vinden dan een overtreding. Je moet werken met vaste normen, bijvoorbeeld zes wedstrijden schorsing voor een elleboog. Als je echt kunt aantonen dat het een bewuste overtreding is met letsel als gevolg, moet je een speler misschien schorsen tot die andere jongen terug is. Je kunt best zien of iets bewust wordt gedaan.”

Mario van der Ende, oud-scheidsrechter: „Logisch dat je voetbal ‘clean’ wilt houden, maar overtredingen horen bij de sport. Met levenslange schorsingen beland je op een hellend vlak. Wie bepaalt of een overtreding bewust wordt gemaakt? Waar ligt de scheidslijn tussen moedwillig en onbesuisd? Dat is moeilijk te bepalen bij een duel om de bal. Het hangt af van de kwaliteit van de scheidsrechter of die het verschil ziet tussen een harde en gemene tackle. Als iemand een tegenstander zwaar blesseert, mag daar een forse schorsing op staan. Je moet ook meewegen of een speler vaker overtredingen maakt. In het geval van [AZ-speler] Agustien [blesseerde woensdag Feyenoord-spits Makaay] was het misschien zijn eerste overtreding van het seizoen. Voetbal is niet harder geworden. Kijk maar naar Nederland-Brazilië in 1974, dan zie je hoe ’t niet hoort.”

John van den Brom, oud-speler Vitesse en Ajax: „Een kansloos voorstel dat nergens op slaat. Wat is opzettelijk en wie bepaalt dat? Een goede tackle op de bal hoort bij voetbal. Het kan een keer fout gaan als de aanvaller sneller is en dan ziet het er soms vreselijk uit. Je moet straffen naar de aard van de overtreding. Iemand bewust de wedstrijd uitschoppen is niet zo moeilijk. Daarop moet bijvoorbeeld acht duels schorsing staan. In Nederland kom je weg met vier duels. De strafmaat is te mild. Vaak zie je langere schorsingen voor verbaal geweld dan voor een doodschop. Opvoeden? Nee, je kunt dit alleen beïnvloeden met de strafmaat. Spelers weten echt wel wanneer ze iets doms doen.”

Stan Valckx, voormalig verdediger PSV en Nederlands elftal: „Dit is weer een van die vreemde uitspraken. Het lukt niet om dit soort overtredingen uit te bannen. Als je die gaat bestraffen met levenslange schorsing, zullen veel spelers hun carrière moeten beëindigen. Wie beoordeelt of het opzet is? Een commissie die de tv-beelden bekijkt, lijkt me niks. Als de scheidsrechter het moet beslissen, heeft hij het lot van een speler in handen en wordt de druk nog groter. Er wordt zwaar genoeg gestraft. Voor verdedigers is het moeilijker geworden. Een tackle van achteren is al meteen rood.”

    • Pieter de Vries