In Feiten

Maandag 10 maart

Het gerechtshof in Den Haag spreekt zakenman Guus Kouwenhoven vrij van oorlogsmisdaden en wapenhandel in Liberia.

De Spaanse socialisten wonnen zondag de verkiezingen met een stevige winst, maar niet met de absolute meerderheid waar Zapatero om gevraagd had.

De samenvattingen van de voetbalwedstrijden in de eredivisie komen met ingang van het nieuwe seizoen terug bij de NOS.

Dinsdag

Toenemende veiligheidsrisico’s als gevolg van de klimaatverandering dwingen de landen van de Europese Unie tot omvangrijke investeringen in hun defensie, aldus een rapport van EU- buitenlandcoördinator Javier Solana en eurocommissaris Benita Ferrero-Waldner.

Eurocommissaris Kroes (Mededinging) laat invallen doen in de hoofdkantoren van KLM en andere Europese luchtvaartmaatschappijen. Ze zouden prijsafspraken hebben gemaakt.

In de Pakistaanse stad Lahore vallen bij twee zelfmoordaanslagen zeker 22 doden en 180 gewonden. Het is de derde keer in twee maanden dat Lahore is getroffen door aanslagen.

Woensdag

De politiebonden gaan weer actie voeren, nadat informeel cao-overleg met minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) gisteren niets opleverde. Zij willen Ter Horst dwingen tot een nieuw bod.

Vanaf vandaag kunnen de 36.632 mensen die op 1 januari van dit jaar geregistreerd stonden als lid leden van de VVD hun stem uitbrengen over hun nieuwe partijvoorzitter. Tegenover elkaar staan Ivo Opstelten en Onno Hoes.

PVV-leider Geert Wilders ziet af van een persvertoning van zijn Koranfilm Fitna. Hij verklaart nu „alles op alles” te zetten om de film eind maart op internet te zetten.

Egypte heeft volgens minister van Buitenlandse Zaken Aboul Gheir goede hoop een regeling tussen Israël en Hamas te kunnen realiseren die een einde maakt aan het geweld.

Donderdag

De politiebonden zien af van acties voor een betere cao, hoewel ze niet meer rekenen op een beter bod van minister Ter Horst.

Minister Verhagen en zijn Slowaakse ambtgenoot Ján Kubis bepleiten dat alle NAVO-militairen in Afghanistan in het hele land flexibel inzetbaar zijn.

De dollar daalt naar een nieuw dieptepunt van 1,56 euro na stijgende onrust op de financiële markten over omvallende hedgefondsen en dalende verkopen door Amerikaanse winkels.

Vrijdag 14 maart

Winkels en politieauto’s zijn in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa in brand gestoken bij protesten tegen de Chinese overheersing.

In Iran zijn parlementsverkiezingen. De autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen massaal te gaan stemmen.