In de genen

Hermanus Nicolaas met zoon Wim en kleinzoon Arne. 3/3/2008 Foto Freddy Rikken Fam van Mourik opa, zoon, kleinzoon. Rikken, Freddy

Grootvader Arie zaliger uit het christelijke Nieuwland richtte in 1930 de gelijknamige damvereniging op. Zijn laatste sterfbedwoorden luidden: wat hebben ze gisteren gedaan? Zoon Hermanus Nicolaas (85) werd er op zijn vijftiende clubkampioen en herhaalde die prestatie tot gedempt verdriet van zijn medespelers achtereenvolgens zevenenveertig maal. Nam in het Watersnoodrampjaar deel aan ‘den Nederlandsche Kampioenschappen’ en werd elfde. Vrouwlief waagde het niet te klagen, want had hij haar in hun verkeringstijd al niet gewaarschuwd: dammen gaat bij mij voor het meisje! Vijf jaar geleden stopte hij met competitiespelen, want het vele reizen vond hij te vermoeiend worden en daarbij heeft hij nog steeds de dood aan verliezen. Zoon Wim (57) schuift vanaf zijn elfde en heeft in de afgelopen vijftig jaar nog nóóit kunnen winnen van zijn almachtige vader. Schrijft in zijn vrije tijd over dammen en de geschiedenis daarvan in liefhebbersperiodieken als Het Damspel en De Problemist. En ook zíjn vrouw heeft (naar zijn zeggen) geen enkel bezwaar tegen deze uit de hand gelopen familieaangelegenheid. Ook kleinzoon Arne (31) damt. En denkt en bedenkt daarbij aan en schrijft over probleemstellingen en hun eventuele oplossingen. Voelt zich de artiest van de familie, want is er een creatievere bezigheid te bedenken dan een probleem(stelling) te verzinnen om die met veel hersengekraak vervolgens weer in je eentje op te lossen?

Dit is aflevering elf van een serie over familiebanden in de sport.

    • Freddy Rikken