Heijne wijst op niet-bestaande ontwikkeling

Bas Heijne meent in zijn column van 8 maart dat ”op rechts” sinds kort ”weldadig veel gerelativeerd” wordt ten aanzien van de islam. Allereerst vraagt hij zich af of Wilders ”ten prooi gevallen is aan het proces van rechtse ontnuchtering dat hij zelf in gang heeft gezet”. Wilders sprak onlangs namelijk in de zendtijd voor politieke partijen slechts over `minder islam` (en riep niet op tot een verbod op de Koran of zoiets). Ik moet Heijne uit de droom helpen: hij wijst op een ontwikkeling die niet bestaat. Het filmpje dat afgelopen donderdag werd uitgezonden is namelijk al oud en wordt steeds uitgezonden als de PVV zendtijd heeft. Het geeft dus de Wilders van 1 à 2 jaar geleden weer en niet de recente. Verder meen ik niet dat de VVD de laatste tijd weldadig relativeert. Henk Kamp zet met zijn recente 10 (of 12) punten rechtstreeks de lijn van Verdonk voort en de lijn Rutte/Dijkstal heeft juist het onderspit gedolven. Natuurlijk, de VVD wil de Koran niet verbieden, maar dat is toch nauwelijks een beweging naar het midden te noemen en de kritiek op Wilders is vooral om hem de wind uit de zeilen nemen. En dan Wouter Bos. Is zijn oproep tot polarisatie een ”pijnlijke neiging om flink gedrag te vertonen” zoals Heijne meent? Volgens eigen zeggen (Binnenland, 8 maart) heeft Bos gewoon de koppen in zijn partij geteld en ziet hij nu een meerderheid die tegen de softe aanpak is. De nieuwe lijn zal heus niet `flinker` zijn dan die van de VVD. De PvdA moet echter eindelijk een aantal belangrijke integratieproblemen gaan aanpakken. De sleutel voor de oplossing van de `uitdaging van Wilders` ligt mijns inziens voornamelijk in hun handen en niet in die van Wilders zelf zoals Heijne in zijn slotzin suggereert. De PvdA heeft hem al veel te lang ongebruikt in de zak laten zitten.

    • Wim van Hoorn