Gooise kookkunst

Mariken de Vries (links) en Ellen Brandt (rechts) Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Laren, 12-03-2008 M&L Koken. Mariken de Vries (L) en Ellen Brandt stewardessen en kok/cateraar/eigenaar. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

‘Mariken kookt echt de sterren van de hemel. Ik kan zelf ook wel koken, maar ik ben beter in de styling en in het bedenken van de menu’s. Samen zijn we de ideale combinatie. Ons eten is lekker en het ziet er mooi uit. Bourgondisch en uitbundig. We werken veel met verse kruiden en die kruiden gebruiken we ook om de gerechten te versieren. Een salade met eetbare bloemen ziet er mooier uit dan een gewone salade. Dus voordat mensen één hap geproefd hebben, roepen ze al ‘oh’ en ‘ah’.

We gaven allebei thuis vaak lunches en etentjes. Dan zeiden de gasten vaak: daar moet je je werk van maken. Maar we zijn er pas echt mee begonnen nadat Mariken voor een vertrekkende collega van haar man een afscheidsdiner had gekookt.

Een van de aanwezigen ging de week daarna werken bij ‘De tafel van Muiden’, een vergaderlocatie bij ons in de buurt. Die was zo enthousiast, dat Mariken het verzoek kreeg om daar af en toe te koken. Zij schakelde mij in en sindsdien werken we samen.

Wij kennen elkaar al lang. Toen we een jaar of 20 waren, hadden we hetzelfde vriendje. Eerst had Mariken hem en toen ik. Wij vonden elkaar wel leuk, maar ons contact verwaterde. Zo’n 15 jaar later kwamen we elkaar opnieuw tegen, toen we onze kinderen naar school brachten. We bleken allebei in Laren te wonen. En van koken te houden.

De keuken bij Mariken thuis is onze werkplek. Op die paar vierkante meter hebben wij weleens voor 250 man gekookt. Op de locatie maken we het werk af. We doen echt van alles, de catering op bruiloften, lunches met mooie broodjes, dinertjes bij mensen thuis. Als mensen dat willen, zorgen we ook voor mooi servies, bestek en glazen. En echt niet alleen in het Gooi, maar ook weleens in België.

Onze klanten zijn zowel bedrijven als particulieren. Via via komen ze bij ons terecht. We hebben een website, maar daar staat eigenlijk niets op. We willen die site verbeteren, maar omdat we vanzelf al zoveel klanten krijgen, komt het er niet van.

Soms levert koken stress op. Dan moet je zorgen dat 40 mensen tegelijk iets warms op hun bord krijgen. Maar koken kan ook bijna mediteren zijn. Dan staan we een uur lang zwijgend naast elkaar en gaat al onze aandacht naar het eten. Dat geeft zoveel rust.”

Wilma van Hoeflaken

    • Wilma van Hoeflaken