Film van de dag

Gewone Palestijnse jongens bereiden zich voor op een zelfmoordaanslag in de film Paradise Now. België 2, 21.25-22.55u. scene uit de film Paradise Now FOTO: 1morefilm
Gewone Palestijnse jongens bereiden zich voor op een zelfmoordaanslag in de film Paradise Now. België 2, 21.25-22.55u. scene uit de film Paradise Now FOTO: 1morefilm 1morefilm

Paradise Now. De Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad nam een paar dagen uit het leven van een meisje en drie jongens uit het Palestijnse Nablus. Werken in de garage, eten bij moeder, televisiekijken, rondhangen, vrienden zien, flirten, kletsen. Als de dag niet in het teken van het paradijs had gestaan, was het een dag als alle andere geweest. Paradise Now was omstreden omdat de jongens die hij volgt zich voorbereiden op een zelfmoordaanslag in Tel Aviv. Die voorbereiding is fascinerend. De mannen worden geschoren, gewassen en eten samen (met z’n dertienen in een Laatste-Avondmaal-shot) en nemen de onvermijdelijke martelarenvideo op. Paradise Now won de European Film Award voor beste scenario, een Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film, het Gouden Kalf voor beste Nederlandse film, en werd de Palestijnse inzending voor de Oscars. Dat leidde tot veel protesten uit Israël. (Hany Abu-Assad, 2005, PS/F/D/NL/ IL). België 2, 21.25-22.55u.