Film van de dag

Scène uit de film L’enfant endormi over hoe Marokkaanse vrouwen zich redden als de mannen naar Europa zijn gegaan om te werken.

L’enfant endormi. Aan het begin van deze veelbelovende debuutfilm stappen de mannen uit een klein gehucht in Marokko in een vrachtwagen die hen naar de grens brengt. Ze hopen spoedig Spanje te bereiken. Regisseur Kassari laat zien hoe de in Marokko achtergebleven vrouwen proberen het hoofd boven water te houden, terwijl hun mannen weg zijn.De meeste films over migratie gaan over de hoop van de gelukszoekers, L’enfant endormi handelt voor de verandering over de wanhoop van de achterblijvers. Komen hun mannen ooit terug? Het probleem wordt echt nijpend als de net getrouwde Zeinab zwanger blijkt. Ze wil pas bevallen als haar man er weer is. Met hulp van de plaatselijke geneesheer laat ze de foetus indutten. Het is een aloude rite in Maghreblanden die ‘raged’ heet: het kind dat inslaapt in de buik van de moeder om zo de geboorte uit te stellen. (Yasmine Kassari, 2004, B/MA), Ned.2, 0.15-1.50u.

    • Auteur Film