Deense actiegroep mag cartoon Mohammed niet gebruiken

De Deense cartoonist die bekend werd door zijn omstreden spotprent over de profeet Mohammed, Kurt Westergaard, heeft gisteren een kort geding gewonnen tegen de extreemrechtse groepering Stop de Islamisering van Denemarken (SIAD).

De organisatie wilde Westergaards prent vandaag meevoeren op spandoeken tijdens een demonstratie in Århus. Maar dat is volgens een rechter in deze stad in strijd met het auteursrecht van de cartoonist, zo meldt het Deense persbureau Ritzau.

De groepering moet de tekening ook van zijn website halen, waarop de prent gisteren nog steeds te vinden was. Westergaard zei vorige week tegen SIAD dat hij „niet voor een bepaald politiek karretje” gespannen wilde worden. SIAD weigerde vrijwillig af te zien van het gebruik van de prent.

Westergaards cartoon, die de profeet Mohammed afbeeldt met een tulband in de vorm van een bom, werd in 2005 voor het eerst afgedrukt in de krant Jyllands-Posten . In de eerste maanden van 2006 leidde de prent tot felle reacties in moslimlanden.

Vorige maand besloten verscheidene Deense kranten de prent opnieuw af te drukken, als reactie op het nieuws dat de politie een aanslag op Westergaard door moslimextremisten had verijdeld.

Sinds die herpublicatie zijn er nieuwe demonstraties geweest in de moslimlanden. Ook lijden Deense producten in enkele islamitische landen onder een boycot. Handelsboycots in Saoedi Arabië, Jemen, Koeweit en Jordanië hebben sindsdien geleid tot „aanzienlijke” dalingen van de Deens export naar die landen, zei de voorzitter van de Deense Handelsraad Svend Roed Nielsen donderdag tegen dagblad Copenhagen Post.