Debat over kredietcrisis

Debat over kredietcrisis A crumpled U.S. one dollar bill is arranged for a photo in New York, U.S., on Monday, Nov. 19, 2007. Crude oil rose above $98 a barrel in New York to a record close after the U.S. dollar declined to a new low against the euro. Photographer: Stephen Hilger/Bloomberg News
Debat over kredietcrisis A crumpled U.S. one dollar bill is arranged for a photo in New York, U.S., on Monday, Nov. 19, 2007. Crude oil rose above $98 a barrel in New York to a record close after the U.S. dollar declined to a new low against the euro. Photographer: Stephen Hilger/Bloomberg News BLOOMBERG NEWS

Kapitalisme is een prachtsysteem, als het niet misbruikt wordt. Als dat wel gebeurt, gruwelijk.

Angelo Mozilo, slagerszoon en oprichter van Countrywide, Amerika’s grootste hypotheekbedrijf in NRC Handelsblad, 10 maart

De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft in een gecoördineerde actie met onder meer de Europese en Britse centrale bank miljarden dollars in de geldmarkten geïnjecteerd. Aanleiding voor de actie was hernieuwde onrust op de financiële markten over besmette hypotheekobligaties.

Bericht in NRC Handelsblad, 12 maart

Deze crisis is geen liquiditeitscrisis, maar een vertrouwenscrisis. Banken vertrouwen elkaar niet meer omdat de onderliggende kredietrisico’s die ze lopen niet meer helder zijn. De rente die banken elkaar onderling berekenden voor leningen schoot de afgelopen week ook weer omhoog. Deze injecties zijn een cruciaal onderdeel van het financiële stelsel en in normale tijden werken ze prima. Maar het is zeker niet de oplossing voor het onverantwoorde gedrag van financiële instellingen.

Hoogleraar financiële markten Arnoud Boot in NRC Handelsblad, 12 maart

Dit is geen probleem van de Nederlandse hypothekenmarkt. Dit (hypotheekaanbieder GMAC, red.) is een Amerikaans bedrijf, het zoveelste bedrijf dat zichzelf niet meer kan financieren.

Een woordvoerder van Rabobank in NRC Handelsblad, 13 maart

We wijzen niet de beschuldigende vinger naar één marktpartij, want door alle marktpartijen zijn fouten gemaakt, inclusief de toezichthouders.

De Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson in De Telegraaf, 14 maart

De kans op een recessie in de VS is zeker aanwezig. De vraag is alleen: hoe lang gaat het duren en hoe diep zal die recessie zijn?

ABN Amro-econoom Han de Jong in Het Financieele Dagblad, 14 maart