De lezer schrijft over paaldansen en de mediahype rond Cruijff

De kwaliteitskrant van Nederland berichtte op 10 maart over de internationale 100e vrouwendag met een artikel van ongeveer 30 regels over paaldansen. Ik zat daar echt op te wachten! Prachtige foto erbij! Was er wereldwijd niets anders te melden over vrouwen? Een gemiste kans om de lezers van deze krant op dit terrein wat beter te informeren. Ik was verbaasd en teleurgesteld en ook erg kwaad.

Toos Maas

Als ik naar de feiten rond Johan Cruijff kijk, dan zijn deze zeer beperkt: hij bezoekt de ledenraad van Ajax; hij aanvaardt een opdracht om hervormingen bij Ajax door te voeren, maar ambieert geen enkele functie binnen Ajax; na twee weken heeft hij een gesprek met Marco van Basten, de nieuwe trainer met ingang van komend voetbalseizoen; na een meningsverschil over de jeugdopleiding geeft hij de opdracht terug.

Indien je voor de naam Johan een andere persoon zou invullen en voor Ajax een andere voetbalclub, dan zou dit afgedaan worden met een kort bericht op de sportpagina. Rond Johan Cruijff heeft een complete mediahype geheerst en ook NRC Handelsblad heeft daar zijn bijdrage in gehad (onder andere met de foto bij de aanvaarding van de opdracht op de voorpagina). Nu Johan weg is, staat in de zaterdagkrant op de voorpagina een verwijzing naar een artikel op de sportpagina. Een kritische blik op Cruijff en een analyse van het gebeuren ontbreken. Ik hoop dat dit in de komende week wordt rechtgezet. Daarnaast hoop ik dat de (sport)redactie kritisch terugblikt op de verslaggeving rond Cruijff van de afgelopen weken.

Roeland Makkink

Rotterdam

De krant antwoordt

Ter gelegenheid van de honderdste vrouwendag hebben we verschillende artikelen gepubliceerd. Op de opiniepagina de vrijdag ervoor hadden we een pleidooi voor het instellen van een oorlogsmonument voor de Onbekende Verkrachte Vrouw, van de hand van Heleen Mees en Femke van Zeijl. Op zaterdag, vrouwendag zelf, betoogde Naema Tahir op de openingspagina van het katern Opinie & Debat dat er geen moslimadag moet komen.

Voor afgelopen maandag had de redactie binnenland een foto uitgezet omdat we ook op een nieuwspagina wilden signaleren dat de 100ste vrouwendag gevierd was in ruim honderd Nederlandse gemeenten en in het buitenland. Een fotograaf maakte in Rotterdam een opmerkelijke foto: een demonstratie paaldansen waarbij versnaperingen geserveerd werden door een man. In het bijschrift werd verteld over de geschiedenis van vrouwendag en werden de activiteiten geïnventariseerd die plaatsvonden in binnen- en buitenland.

De foto van paaldansen en een mannelijke ‘serveerster’ was zeker niet badinerend bedoeld. Eén van de thema’s van deze vrouwendag was de seksualisering van de maatschappij. Dat dit een thema was, had overigens niet misstaan in het bijschrift. Dan was waarschijnlijk ook de verbazing en teleurstelling van deze lezer minder groot geweest.

De lezersbrief over onze berichtgeving over Johan Cruijffs vertrek als Ajax-adviseur werd afgelopen zaterdag geschreven. Die dag stond er inderdaad nog geen analyse in de krant, omdat we nog te weinig informatie hadden om een afgewogen balans op te maken. Maandag hebben we dat wel gedaan, met een stuk waarin werd uitgelegd dat Cruijffs eis, een drastische wijziging van de jeugdopleiding, verre van evident was. En we hadden een artikel met reacties van teleurgestelde supporters. Woensdag volgde een stuk waarin Cruijffs vertrek in historisch perspectief werd geplaatst.

Hebben wij met onze berichtgeving rond Cruijff meegewerkt aan een hype? Dat vind ik niet. De lezer heeft gelijk dat indien het niet om Cruijff en Ajax zou gaan de omvang van onze berichtgeving niet gerechtvaardigd was geweest. Maar het ging nu wél om een van de drie belangrijkste oud-voetballers ter wereld, die terugkeerde naar de internationaal vermaarde club waar hij groot werd. Niet voor niets berichtten ook buitenlandse media over Cruijffs terugkeer.

Het nieuws sloot ook naadloos aan bij de reconstructie van de teloorgang van de vereniging Ajax die we onlangs in de krant hadden. Vandaar deze uitvoerige, in mijn ogen terechte aandacht voor het onderwerp.

Birgit Donker Hoofdredacteur

Reacties: nrc.nl/lezerschrijft

Nieuwe kwesties: lezerschrijft@nrc.nl