CIA draagt verdachte terreur over

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft een hooggeplaatst lid van Al-Qaeda deze week overgebracht naar het detentiecentrum Guantánamo Bay op Cuba. De Afghaan Muhammad Rahim heeft volgens de CIA en het Pentagon een belangrijke rol gespeeld bij het aanleggen van schuilplaatsen in het grottencomplex van Tora Bora. Hij zou Osama bin Laden geholpen hebben om vanuit Tora Bora te ontsnappen na de Amerikaanse inval van Afghanistan eind 2001.

Rahim is in de zomer van vorig jaar gearresteerd in de Pakistaanse stad Lahore, en overgedragen aan de CIA. Het Pentagon wilde niet zeggen wie de arrestatie heeft verricht en waar hij is vastgehouden. Rahim is de zestiende zogeheten „hoogwaardige” verdachte die door de CIA aan het leger is overgedragen en wordt vastgehouden in Guantánamo Bay. Volgens anonimee Amerikaanse terreurbestrijders verliep zijn ondervraging door de CIA „in overeenstemming met de Amerikaanse wet”.

CIA-directeur Michael Hayden verklaarde gisteren dat Rahims positie in Al-Qaeda niet geheel duidelijk is, maar dat er genoeg bewijs was voor zijn arrestatie. Hij zou een persoonlijke assistent en vertaler zijn voor Bin Laden en andere topstukken van Al-Qaeda. Rahim zou onder andere geprobeerd hebben personen te rekruteren die toegang hadden tot Amerikaanse militaire installaties. (AP, Reuters)