Brandschade ziekenhuizen stijgt enorm

De schade door branden in ziekenhuizen is de laatste twee jaar explosief gestegen. Tot 2006 was de jaarlijkse schade nog geen miljoen euro. De laatste twee jaar bedroeg die in totaal 110 miljoen euro.

Belangrijkste oorzaken zijn onvoorzichtigheid bij verbouwingen en slecht onderhoud.

Dat zeggen de verzekeringsmakelaars Aon en Medifire, die overzicht hebben van alle brandschade in Nederlandse ziekenhuizen. De afgelopen twee jaar waren er zes branden. Vóór 2006 waren er nauwelijks incidenten en als ze er waren, was de omvang kleiner. Afgelopen maandag zorgde een vastgelopen V-snaar in de luchtkoelinstallatie van het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo voor rookontwikkeling. Vijftig patiënten moesten worden geëvacueerd.

De grootste verzekeringsmakelaar in de ziekenhuissector, Aon, stelt dat ziekenhuizen bij verbouwingen soms te weinig veiligheidsmaatregelen nemen. De helft van de branden in de laatste twee jaar ontstond tijdens bouwwerkzaamheden. Het risico op brand is dan groter, doordat bouwvakkers lassen en slijpen. Ook zouden ziekenhuizen bij verbouwingen vaak verzuimen om de bestaande compartimentering, de mogelijkheid delen van het gebouw voor vuur af te sluiten, aan te passen.

Deze compartimentering is in veel ziekenhuizen verouderd, stelt directeur publieke sector Pieter Dijkstra van Aon. Zo ontstond in het Twenteborg Ziekenhuis brand in één operatiekamer, maar liepen alle tien de operatiekamers schade op. Dijkstra: „Als deze operatiekamers met brandwerende muren en sluizen van elkaar waren gescheiden, zou de schade veel minder zijn geweest.” Bij die brand leed het ziekenhuis vier à vijf miljoen euro schade.

De brandschade in ziekenhuizen is vaak groot doordat de rook apparatuur en materiaal vervuilt. De medische apparatuur moet worden gereinigd door gespecialiseerde bedrijven. Steriel materiaal en prothesen worden weggegooid als er roet op zit of als ze zijn vervormd door hitte. Ook is er veel indirecte schade doordat er na een brand enige tijd geen patiënten kunnen worden behandeld.

Volgens de verzekeraars zijn de ziekenhuizen goed verzekerd tegen brandschade. Directeur Frank Reddering van Medifire verwacht niet dat de verzekeraars nu de premies verhogen. „Op dit moment is er juist een concurrentiestrijd op dit terrein. Ik verwacht daarom niet dat de premies voor de brandverzekering worden verhoogd.”

    • Frits Baltesen