Boekenweek 1948

Naar aanleiding van de column `Ploertig stuk` bedreigde de nationale orde (Opiniepagina, 7 maart) het volgende: Het is inderdaad zo dat er vanwege burgemeester d`Ailly een verbod kwam het toneelstuk Jan Pietersz. Coen van Slauerhoff op te voeren bij de opening van de Boekenweek 1948. Het (vermeende) controversiële karakter van deze gouverneur-generaal was daarvan de oorzaak. Veel commotie alom. Het stuk werd op het laatste moment vervangen door Het kind van staat van H.J. Schimmel onder regie van Carel Briels. Tot zover niets nieuws. Echter het decor van Het kind van staat was een paleiszaal met aan de muren portretten van 4 gouverneurs-generaal, waaronder die van...Jan Pietersz. Coen. En dat werd door nagenoeg niemand opgemerkt... niet door allerlei hoogwaardigheidsbekleders en ook niet door burgemeester d`Ailly. Een grapje van Briels.