Biënnales met beelden laten sporen achter in de Bijlmer

Amsterdam Zuidoost is de komende tien jaar het decor voor vijf internationale kunstmanifestaties met ongeveer twintig straatsculpturen. Na afloop van elke kunstbiënnale blijven vier of vijf kunstwerken achter, zodat geleidelijk een kunstcollectie ontstaat in de openbare ruimte van de Bijlmer.

Dit heeft de organisatie Straat van Sculpturen bekendgemaakt. „De Bijlmermeer is uniek doordat daar culturen uit alle windstreken zijn neergestreken, hun sporen hebben achtergelaten en weer zijn weggetrokken. De kunstobjecten zullen op dezelfde manier neerstrijken en hun sporen achterlaten”, zegt Helga Lasschuijt, curator van de eerste manifestatie, in het persbericht.

De eerste kunstmanifestatie zal plaatshebben in mei en juni 2009. Internationaal gerenommeerde kunstenaars zoals Jennifer Allora (Verenigde Staten), Guillermo Calzadilla (Cuba), Thomas Hirschorn (Zwitserland), Monika Sosnowska (Polen), Michael Beutler (Duitsland), Jennifer Tee (Nederland) en Rob Voerman (Nederland) zullen daaraan meedoen. Volgens de organisatie waren daarbij „de unieke openbare ruimte, geschiedenis en cultuur van de Bijlmer doorslaggevend”.

De werken van Monika Sosnowska en Jennifer Tee zullen in elk geval achterblijven in Amsterdam Zuidoost. Welke andere werken worden aangekocht is nog niet bekend. Kunstenaar en Bijlmerbewoner Peter Stel maakt deze zomer al een kunstwerk voor de gevel en dak van winkelcentrum Kraaiennest en de bijbehorende parkeergarage. Dit kunstwerk markeert het begin van de Straat van Sculpturen tussen metrostation Kraaiennest en het station Bijlmer Arena.

De eerste manifestatie kost ongeveer twee miljoen euro. „Daarvoor worden ook de permanente kunstwerken aangekocht”, zegt de woordvoerster. Het bedrag wordt overwegend opgebracht door het bedrijfsleven en particulieren. In de raad van toezicht zit onder anderen Rudi Fuchs, ouddirecteur van het Stedelijk Museum.

Volg curator Helga Lassschuijt op haar blog via opensourceamster dam.blogspot.com