Beurzen omlaag door Bear Stearns

De problemen van de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns hebben gisteren voor dalende koersen gezorgd op vrijwel alle internationale effectenbeurzen.

Op Wall Street, waar de beurswaarde van Bear Stearns in één dag werd gehalveerd, kelderde de indices. De Dow-Jonesindex daalde met 1,6 procent en de Nasdaq met 2,3 procent.

Ook in Europa reageerden beleggersop de zoveelste opdoffer als gevolg van de kredietcrisis. Het Damrak hield de schade nog beperkt tot een min van 0,5 procent. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren allen rond de 1 procent.

Bears Stearns kreeg gisteren een noodkrediet van de Amerikaanse centrale bank met hulp van rivaal JP Morgan Chase. Bear Stearns bleek een groot liquiditeitsprobleem te hebben. Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de kredietcrisis vorig jaar dat zo'n gerenommeerde financiële instelling zich geplaatst ziet voor een dergelijk probleem.

Het gevolg op de aandelenbeurzen was dat de koersen van andere banken en verzekeraars onderuit gingen .

Een andere grote zakenbank, Lehman Brothers, kreeg de hardste tik met een verlies van 14 procent. Investeerders reageerden hiermee op uitspraken van analisten dat deze bank geraakt zal worden door de problemen bij Bear Stearns. Andere instellingen verloren ook fors. Citigroup daalde 6 procent, Bank of America 3,9 procent en JP Morgan Chase 4,1 procent. Morgan Stanley en Goldman Sachs verloren 4,9 en 5,2 procent.

Op de oliemarkt daalde de prijs van een vat Amerikaanse olie iets tot rond de 110 dollar waar het eerder in de week een nieuw record vestigde met een prijs 111 dollar per vat van 159 liter. De euro steeg en noteerde een koers van 1,5665 dollar, vooral gedreven door speculanten die ervan uitgaan dat de Amerikanen volgende week de rente verder zullen verlagen.