Weekboek 11

WeekBoek werkt samen met Dirk Leymans http://papierenman.blogspot.com. De berichten zijn daar in uitgebreide vorm te lezen en op nrc.nl/boekenblog

Adoptie-autobiografie blijkt verzonnen De autobiografie van Margaret B. Jones, Love and Consequences, die door The New York Times onlangs met lof werd overladen, blijkt verzonnen, zo meldt de Los Angeles Times. Toen Jones’ zus haar foto in een krant zag, rook deze onraad. Love and Consequences gaat over een blanke vrouw met indiaanse roots, die opgroeide bij een zwarte adoptiemoeder en in een jeugdbende in Los Angeles belandde. De auteur, die in werkelijkheid Margaret Seltzer heet, had bovendien een eigen stichting, die zich het lot van jongeren aantrok die uit bendes wilden stappen. Nu trekt The New York Times ook in twijfel of die stichting werkelijk bestaat. De krant vindt er geen dossier van terug bij de belastingsdiensten. (HC)

Adoptie-autobiografie blijkt verzonnen

De autobiografie van Margaret B. Jones, Love and Consequences, die door The New York Times onlangs met lof werd overladen, blijkt verzonnen, zo meldt de Los Angeles Times. Toen Jones’ zus haar foto in een krant zag, rook deze onraad. Love and Consequences gaat over een blanke vrouw met indiaanse roots, die opgroeide bij een zwarte adoptiemoeder en in een jeugdbende in Los Angeles belandde. De auteur, die in werkelijkheid Margaret Seltzer heet, had bovendien een eigen stichting, die zich het lot van jongeren aantrok die uit bendes wilden stappen. Nu trekt The New York Times ook in twijfel of die stichting werkelijk bestaat. De krant vindt er geen dossier van terug bij de belastingsdiensten. (HC)

Meningsverschil over succes van e-book

Op de website van Boekblad is een discussie ontstaan over het vermeende succes van het elektronische boek. Toen Sander van Kempen, uitgever van e-books, op de website liet weten dat er groei in zijn onderneming zit, was er snel een reactie van Henk Kraima van het CPNB. Hij wees erop dat groei eenvoudig is wanneer de verkoop zo gering is. Van een elektronisch boek worden in Nederland zelden meer dan enkele tientallen exemplaren verkocht en dan kan al snel van groei in tientallen procenten gesproken worden. Toch is er wel degelijk iets aan het veranderen, aldus Erik Rigters van Pinion, uitgever van e-books. „De groei van e-books zit in de opstelling van uitgevers. En daar is duidelijk sprake van een kentering, ze vragen niet meer óf ze e-books willen uitgeven zoals een jaar geleden het geval was.” (TJ)

Vrouwelijke auteurs nog steeds in de minderheid

Hoewel het percentage vrouwelijke auteurs groeit, zijn ze nog steeds ondervertegenwoordigd. Die conclusie trekt Lenny Vos in haar proefschrift Uitzondering op de regel. De positie van vrouwelijke auteurs in het naoorlogse Nederlandse literaire veld, waarop ze vorige week aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveerde.

Uit haar onderzoek blijkt dat in de jaren zeventig en tachtig de mannelijke hegemonie in de letteren langzaam afbrokkelde. Maar, schrijft Vos: ‘Pas sinds de jaren negentig is daadwerkelijk sprake van een inhaalslag.’ Aan het eind van dat decennium was 35 procent van de auteurs vrouw. Vos vindt dat behoorlijk laat, zeker als je rekening de emancipatiebewegingen in gedachten houdt. (DL)

Kastanje voor Haasse in het Vondelpark

Hella Haasse wordt in verband met haar negentigste verjaardag geëerd met een boom in het Vondelpark. Wethouder Paul van Grieken zal op vrijdag 21 maart in het bijzijn van de schrijfster een kastanje in het park planten. (SK)

Nieuw tijdschrift voor beeldverhaal bij Podium

Uitgeverij Podium lanceert een literair tijdschrift dat zich volledig zal toeleggen op de graphic novel. Het tijdschrift, dat EISNER zal heten, verschijnt vanaf komende herfst driemaal per jaar. De naam van het tijdschrift verwijst naar Will Eisner (1917-2005), een van de wegbereiders van de graphic novel. (DL)

Hollands Diep publiceert brieven Van der Heijden

De culturele glossy Hollands Diep publiceert in het nieuwe nummer een aantal van de naar schatting 15.000 (!) brieven die schrijver A. F. Th. van der Heijden de afgelopen veertig jaar verzond, plus enkele antwoordbrieven van de mensen aan wie Van der Heijden zijn schrijfsels richtte. Zo zijn er brieven aan en van Theo van Gogh waarin de geplande verfilming van De sandwich aanleiding is voor veel fraai verwoord geroddel over betrokkenen uit de culturele wereld. Anton Corbijn fotografeerde voor het nummer een achttal Nederlandse schrijvers in Hotel de l’Europe in Amsterdam. (SK)

Lezen &cetera Live: Elvin Post over de thriller

In de recentste aflevering van Lezen &cetera Live, de maandelijkse talkshow van chef Boeken Pieter Steinz in Theater Donner Rotterdam, sprak Elvin Post over zijn op Amerikaanse leest geschoeide misdaadroman Geboren verliezers. Beluister via nrc.nl/boekenblog het interview, en hoor hoe de jonge schrijver vertelt over zijn fascinatie voor Amerika en zijn bewondering voor de inmiddels bejaarde thrillerschrijver Elmore Leonard (Get Shorty). Wat is de invloed van film op zijn boeken? Hoe bereidde hij zich voor op zijn roman over de mean streets van New York? En hoe vals/gevaarlijk is het beeld dat hij schetst van sukkelige criminelen?

Website van de week: www.titlepage.tv

In de Verenigde Staten is deze week Titlepage.tv in de lucht gegaan. Op de site zal om de veertien dagen een nieuw boekenprogramma van ongeveer een uur te zien zijn waarin vier schrijvers met elkaar over literatuur van gedachten wisselen. De gesprekken staan onder leiding van Daniel Menaker, die eerder redacteur van tijdschrift The New Yorker was en als uitgever werkzaam was bij Random House. (SK)

M.m.v. Hans Cottyn, Toef Jaeger, Sebastiaan Kort en Dirk Leyman
    • Sebastiaan Kort
    • Toef Jaeger
    • Dirk Leyman
    • Hans Cottyn