Voorwaardelijke straf moeder mishandelde, opgesloten broertjes

Rotterdam. De moeder van de twee broertjes uit Amsterdam die door hun vader jarenlang werden mishandeld en opgesloten, is gisteren veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Ook moet ze zich verplicht laten begeleiden door de reclassering. Volgens de rechtbank in Amsterdam heeft de moeder, de 43-jarige Gerarda R., niet genoeg gedaan om de mishandeling te voorkomen. Volgens de moeder heeft ze uit angst en schaamte nooit hulp gezocht. De kinderen, nu tien en dertien jaar oud, werden jarenlang door hun vader opgesloten op hun kamer of in de schuur. Met webcams hield hij hen in de gaten. Ook sloeg hij zijn zoons met een bamboestok en een honkbalknuppel. De mishandelingen begonnen in 1998, toen het oudste kind naar de kleuterklas ging, en duurden tot de aanhouding van de ouders in het voorjaar van 2007. De vader pleegde vorig jaar zelfmoord.