Voorwaardelijk na mishandeling

De moeder van de twee broertjes uit Amsterdam die door hun vader jarenlang werden mishandeld en opgesloten, is veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Ook moet zij zich laten begeleiden door de reclassering. De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat de 43-jarige Gerarda R. niet genoeg heeft gedaan om stelselmatige mishandeling en opsluiting te voorkomen. Daardoor is zij medeplichtig, vond de rechter.

Het Openbaar Ministerie (OM) had negen maanden voorwaardelijk en gedwongen behandeling geëist.

De kinderen, nu tien en dertien jaar oud, werden jarenlang door hun vader opgesloten op hun kamer of in de schuur. Met webcams hield hij hen in de gaten. Ook sloeg hij zijn twee zoons regelmatig met een bamboestok of met een honkbalknuppel. De mishandelingen begonnen volgens het OM in 1998, toen het oudste kind naar de kleuterklas ging, en duurden tot de aanhouding van de beide ouders in het voorjaar van 2007. Vader Nico C. pleegde zelfmoord in het huis van bewaring De Koepel in Haarlem, nadat hij een volledige bekentenis aflegde.