Uitstap van een Arctic Monkey

Amper drie jaar geleden was Alex Turner een redelijk schuchtere, pokdalige puber. Nu draagt de Arctic Monkey puntschoentjes en is hij een ‘grote speler’. Komt híj met iets nieuws, dan willen mensen het horen. Vandaar dat al maanden reikhalzend wordt uitgekeken naar het muzikale uitstapje dat Turner met goede vriend en The Rascals-frontman Miles Kane heeft gemaakt. Op de cd moet nog ruim een maand gewacht worden, maar vorige week speelde het duo dat zichzelf The Last Shadow Puppets noemt al live in New York, waar kleine platenzaken en koffieshops werden aangedaan. De twee, voor het eerst samen op het podium, schijnen de stad aardig op z’n kop gezet te hebben. Van de optredens staan intussen tientallen korrelige filmpjes online – google en gij zult vinden! Ook online staat de officiële clip van hun eerste single The Age of the Understatement, waarin het duo met geheven hoofd en in Beatle-waardige outfits door de besneeuwde straten van Rusland stapt. Turner is duidelijk geen schuchtere puber meer.

Van de straten van Rusland naar de straatmuziek van Angola: Kuduro. Kuduro betekent hard ass en is DIY techno uit het getto. De muziekstijl is, dankzij de vele Angolese migranten, een rage in Portugal en wordt daar aangevoerd door het trio Buraka Som Sistema. Hun nummer Sound of Kuduro, waar ook M.I.A. een coupletje op mee rapt, is inderdaad hard ass en zou het goed kunnen doen op de Nederlandse dansvloer. Maar het nummer wint het niet van de dansende Angolesen in de bijbehorende clip. Met bewegingen die je nog nooit eerder hebt gezien, tillen zij breakdancen naar een compleet ander niveau.

www.theageoftheunderstatement.com, www.myspace.com/burakasomsistema

    • Anke Meijer