Twisten over moderne westerns

Wat in de popmuziek ooit The Beatles versus The Stones was en Oasis versus Blur, is op filmgebied momenteel: There Will Be Blood óf No Country For Old Men. Voor welke film ben je? Je kunt ze natuurlijk ook gewoon allebei goed vinden (of slecht), maar dat is saai.

De biopic van Paul Thomas Anderson over ‘olieman’ Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) en de film van de gebroeders Coen over een dood en verderf zaaiende psychopaat (Jarvier Bardem), hebben het een en ander gemeen. Beide films zijn moderne westerns, beide onderzoeken de natuur van het kwaad, beide proberen iets te zeggen over de Amerikaanse identiteit: over de rol van geweld daarin in No Country For Old Men en de botsing van religie en kapitalisme in There Will Be Blood.

Toch lijkt een passie voor de ene film niet goed samen te gaan met een passie voor de andere. Op de voortreffelijke fansite voor There Will Be Blood (Paul Thomas Anderson leest ’m ook) idrinkyourmilkshake.com is dan ook veel gemopper te vinden dat de Coens er met de meeste Oscars vandoor zijn gegaan. Verder komen interessante vragen aan de orde als de betekenis van de laatste zin van de film (‘I am finished’), van de verwijzingen naar de roman East of Eden van John Steinbeck, en de vraag of de film een anti-christelijke strekking heeft.

De site is vernoemd naar een inmiddels beroemde regel uit de laatste scène van de film, waarin Plainview het principe van ‘drainage’ bij oliewinning uitlegt aan de priester Eli: „I drink your milkshake! I drink it up!” Het citaat is in een permanente loop te horen op deze site, inclusief het demonische slurpgeluid dat Daniel Day Lewis erbij maakt.

Zie: idrinkyourmilkshake.com

    • Peter de Bruijn