Twijfel over echtheid bericht bunkerkunst: is het een 1 aprilgrap?

ZANDVOORT. De zoektocht naar een oorlogsschat van kunstwerken in een Zandvoortse bunker blijft de gemoederen bezighouden. Op internet speculeren mensen volop dat het om een 1 aprilgrap gaat. Maar de Zandvoortse Bunkerploeg, een groep amateurs die onderzoek doet naar bunkers in de duinen van Zandvoort, ontkent dat stellig. ”Dit is uiterst serieus.” Burgemeester Niek Meijer van Zandvoort zei vorige week dat hij de zaak serieus neemt. In de bunker liggen naar verluidt zestien kunstwerken, waaronder schilderijen van de beroemde kunstenaars Emil Nolde en Max Beckmann en daarnaast nog vier sculpturen. De bunker wordt op 4 april geopend in het bijzijn van de burgemeester en de Haarlemse stadsarcheoloog Maarten Poldermans.

De groep amateurs is op het spoor van de kunst gekomen na mails van de zoon van een voormalige Duitse officier en kunststudent, die beweert dat zijn vader door de nazi`s verboden kunst heeft veiliggesteld voor het nageslacht. Als er kunst in de bunker ligt, is het wel de vraag hoeveel er nog van over is. Een bunker heeft volgens kenners een hoge luchtvochtigheid. Dat is voor schilderijen en grafiek funest. Ook is het mogelijk dat de bunker in de afgelopen zestig jaar is leeggeroofd, waarbij de kunstwerken in de illegale kunsthandel zijn verdwenen. Mocht de kunst er liggen, dan heeft de bunkerwerkgroep vooral zijn hoop gevestigd op vier sculpturen die de Duitse officier in een document noemt.