Turkse premier daagt zijn Duitse collega uit

Berlijn. Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland is door de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan uitgenodigd om samen met hem Turken in Duitsland toe te spreken. Dat zou moeten gebeuren op eenzelfde soort bijeenkomst als die van 10 februari in Keulen, toen Erdogan tegenover duizenden enthousiaste Duitse Turken verklaarde dat assimilatie ”een misdaad tegen de menselijkheid” is. Erdogans rede maakte veel kritiek los in Duitsland. In een vraaggesprek met de Frankfurter Allgemeine Zeitung zegt Erdogan dat hij aan Merkel had gevraagd gezamenlijk in Keulen op te treden. Eerst zou de bondskanselier daartoe bereid zijn geweest; later had ze afgezegd. De Turken vormen met naar schatting 2,5 miljoen mensen de grootste groep allochtonen in Duitsland. Hun integratie verloopt niet soepel.