Toekomst Kijken

foto Iriox Contactlenzen Iriox

Hoe zouden we in de toekomst ‘kijken’? En dan bedoel ik NIET: sterrenwichelarij, horoscopen of voorspellingen. Je leven is omringd door techniek en wat merk je daarvan? Leef jij bijvoorbeeld in een internetwereld of computerspel en verandert dat je blik? Afgelopen weken schreef ik over hoe onze ervaring verandert door technologie. Je kunt iets over de werkelijkheid heen leggen door computerdata. Je kunt aan de werkelijkheid ‘virtualiteit’ toevoegen, dat doen we meer en meer. We praten met mensen die er niet zijn en soms zelfs met machines. Het is maar de vraag of je wel echt kunt communiceren met een computer. Verleden week stierf een beroemde wetenschapper Jozeph Weizenbaum. Hij ontwierp ooit een programmaatje genaamd Eliza. Dat leek net een mens met wie je kunt praten, maar het bestaat alleen maar uit een trucje. Je schrijft: „Ik voel me ongelukkig” en het computerprogramma kaatst je vraag terug: „Waarom ben je ongelukkig?” Als je er mee kletst lijkt het net een echte vriend, maar dat is natuurlijk niet zo. Hoe denk jij over de toekomst? E-mail naar kinderpagina@nrc.nl

    • Ine Poppe