The Black Crowes ontheiligen gospel in wolk van wiet

cd pop The Black Crowes: Warpaint ****
cd pop The Black Crowes: Warpaint ****

cd pop

The Black Crowes: Warpaint ****

In het zeven cd’s tellende oeuvre van The Black Crowes is Warpaint een goede middenmoter. Geen verheffend meesterwerk als The Southern Harmony and Musical Companion, maar wel een hartverwarmende verzameling songs die recht doet aan de reputatie van meest bevlogen bluesrockgroep van hun generatie. Zeven jaar duurde het sinds de voorganger Lions, totdat de moeizame relatie tussen de broers Chris en Rich Robinson weer een studioalbum kon opleveren. Dat is verheugend, want platen van The Black Crowes zijn uitgangspunten voor marathonconcerten waarbij ze de grenzen van hun strooptochten door het rock-, soul- en folkverleden opzoeken.

Warpaint bevat ook na het vertrek van gitarist Marc Ford en de komst van invaller Luther Dickinson veel vlammend gitaarwerk, die vooral op midtempo-stukken als Evergreen en Movin’ on down the line zijn stempel drukt. Tussen stevige rockers met een hoog hippiegehalte excelleren de Robinson-broers in een paar fraaie ballads, tijdloos als de authentieke gospelsong God’s got it die ze in een walm van marihuana ontheiligen. In zijn totaliteit rockt Warpaint als een klassiek album van de Stones of de Allmans, die ook altijd ruimte hadden voor een blues- of een countrysong.