Ten strijde tegen de ingeroeste burgermoraal

King of California

Regie: Mike Cahill

€ 14,95 ***

Volgens acteur Michael Douglas in de gebruikelijke making of is King of California „magisch, onvoorspelbaar, lyrisch, grappig en verdrietig.” Toch haalde het op de filmfestivals van Sundance en Toronto door pers en publiek bejubelde regiedebuut van Mike Cahill de Nederlandse bioscopen niet, reden waarom het nu bij zijn dvd-première wat extra aandacht verdient.

Aan Douglas’ aanbevelingen hoeft weinig te worden toegevoegd: als de manisch-depressieve Charlie haalt hij zelf ook de hele emotionele acteertrukendoos overhoop om dochter Miranda (Evan Rachel Wood) te overtuigen dat er een Spaanse 17de-eeuwse schat begraven ligt in hun Californische voorstadje. De laconiek en jazzy opgebouwde plot verraadt de hand van producent Alexander Payne (de melancholie van Sideways, de bizarre wendingen van About Schmidt). Charlie is een misleide optimist in de traditie van Don Quichot, zegt regisseur Cahil nog op de dvd. Samen met zijn dochter trekt Charlie dan ook en passent ten strijde tegen burgermoraal en ingeroeste familiewaarden. Michael Douglas heeft bijna zijn hele carrière lang enge mannetjes in nette pakken gespeeld. Hun schijnveiligheid ondermijnt hij hu met een consequent volgehouden geschifte blik in zijn ogen. Deze rol moet voor hem de tijd van zijn leven zijn geweest.

    • Dana Linssen